Syd- og Østmæhren

Syd- og Østmæhren

UNESCO-monumenter, slotte og borge, vin og særegne folketraditioner kan alle findes i den østlige del af Tjekkiet.

Lad os starte vores rejse gennem regionerne i Syd- og Østmæhren. Det tilbyder ikke kun god vin, men også naturlige vidundere, historiske byer og mange kulturelle monumenter.

Znojmo

Tæt på grænsen til Østrig finder du en vidunderlig, historisk by Znojmo, som er et perfekt udgangspunkt for vores rejse gennem disse regioner. Byens centrum med sine mange kirker har bevaret sit renæssanceudseende og er fuld af romantiske udsigtspunkter og maleriske kroge. Desuden kan du opleve en af de største underjordiske labyrinter i Centraleuropa.
 
Znojmo er også centrum i en velkendt vinregion, så hvorfor ikke tage sig tid til at prøve nogle af de lokale produkter? Hvis du er sportsentusiast men også en vinelsker, så prøv en cykeltur fra Znojmo gennem Nationalparken Podyjí til Šobes, en af de bedste vinmarker i Europa.

Mikulov

Efter en times kørsel fra Znojmo ankommer du til Mikulov, der ligger flot udbredt på bakkerne i Pálava-bjergene og omgivet af vinmarker. Mikulov er især berømt for sin vin, men også som en by med charmerende arkitektur, jødisk arv og unik gastronomi (fx - Bistro Drogerka, Sojka, Tanzberg, Bistro Kuk).
 
En af Mikulovs største attraktioner er uden tvivl dens Borg, som er ret spektakulær og smukt beliggende på toppen af en klippehøj. Det originale slot blev bygget allerede i 1200-tallet, men det moderne udseende blev skabt, da Dietrichstein-familien rekonstruerede slottet i det 18. århundrede efter en brand. Gå ikke glip af en udstilling om vinfremstilling og en unik kæmpe vin tønde.
 
Fantastisk udsigt til Mikulovs område, som du kan nyde fra bakken Svatý Kopeček (hellig bakke). En anden mulighed er en vandretur til de nærliggende bakker i Pálava.

Lednice Valtice

Fra Mikulov kan du fortsætte din rejse på cykel langs det tidligere jerntæppe til byen Valtice. Et barok slot med national salon vin som en indgang til Lednice-Valtice kulturlandskab, som er på UNESCO-kulturarvs listen. Det er det største kunstige landskab i verden, og det er derfor ikke overraskende, at det kaldes Europas have. Bortset fra to spektakulære slotte af Lednice og Valtice, vil du også nyde de store parker, et system med søer og historiske bygninger på landet (jægerhytter, templer og kapeller).

Brno

Leder du efter moderne arkitektur og blomstrende gastronomi? Så er dit næste stop Brno. Den næststørste by i Tjekkiet er for det meste kendt for en funktionalistisk perle Vila Tugendhat, der er registreret på UNESCO-listen. Byen er langt om længe begyndt at høste ros for dets mad og drikke. En stærkt anbefalet tur fra Brno er også Moravský Kras (den Mæhriske Karst) med mere end tusind huler og den berømte Macocha-afgrund.

Kroměříž

Når vi forlader Brno og fortsætter til den østlige del af Mæhren, kan vi ikke gå glip af slagmarken Slavkov (Austerlitz), hvor det berømte slag om tre kejsere fandt sted. Hvis du er fan af Napoleons krige, må du ikke gå glip af det årlige traditionel jubilæum i november.
 
Fra Slavkov er vi på vej til en af de smukkeste byer i Tjekkiet, Kroměříž. Den maleriske historiske by, den monumentale ærkebispens slot og kældrene med deres unikke vin er ikke de eneste grunde til, at byen er på UNESCO-listen. Kroměřížs største skat er dens haver. Bliuv væk i en labyrint af grønne vægge og beundre originale blomster- og skulpturelle dekorationer.

Zlín og Luhačovice

Kender du et skomærke Baťa? Dets grundlægger Tomáš Baťa og begyndelsen af mærket er forbundet med byen Zlín. Besøg denne funktionalistiske by med den første tjekkiske skyskraber og Zlín-museet for skomagning. For familier anbefaler vi stærkt en lokal zoologisk have Lešná, som er en af de mest populære turistattraktioner i Tjekkiet.
 
Hvis du har brug for at bremse op og slappe af, kan du tilbringe et par dage i spa-byen Luhačovice, et par kilometer fra Zlín. Art nouveau-arkitektur giver byen et eventyrudseende, og du kan ikke forlade byen uden at smage friskbagte vafler.