10 uopdagede borge og slotte

10 uopdagede borge og slotte

Tips til, hvor du kan tage hen, når du ikke har lyst til at følge turiststrømmen

HomeWhat's New10 uopdagede borge og slotte
Pragborgen eller Karlštejn er nogle vidunderlige bygninger. Det er der ingen tvivl om. Problemet er nogle gange, at hvis du tidlige har været i Tjekkiet, er det muligt at du allerede har besøgt dem. Måske planlægger du nu rejsen og vil have lidt ro på ferien og vil ikke tage derhen, hvor alle de andre rejser hen. Så spørgsmålet er: Hvor skal man så tage hen? Vi vil gerne introducere dig for ti borge og slotte, der ikke er meget kendte af turisterne i Tjekkiet. Nogle er smukke, andre ikke færdigbyggede i et par hundrede år og andre unikke i deres placering. Lad dig inspirere af hidtil uopdagede steder og udforsk hele Tjekkiet.

Slottet Jemniště

Barokslottet Jemniště finder du syd for Prag i det Centrale Bøhmen. Turen tager i bil mindre end en time. Slottets udstilling, som du kan besøge, består af 9 sale og Stk. Josefs kapel. Guiden tager dig med i det stilmæssigt indrettede interiører med den aristokratiske familie Sternbergs samling. Familien bor forresten stadig her. Lejlighedsvis arrangeres natrundvisninger på slottet. Ventetiden til rundturen kan du gøre mere behagelig i slotscafeen. Det er også muligt at overnatte der i smukke lejligheder. Slottet Jemništěs´ specialitet er, at hvis du mindst to dage i forvejen bestiller en picnickurv, forbereder de det hele og I kan med vennerne eller med jeres partner nyde en ægte picnic på græsplanen i slotshaven!  

Slottet Mnichovo Hradiště

Det unikke barokslot Mnichovo Hradiště befinder sig på grænsen mellem det Centrale- og Nordbøhmen. Hvis du kører i bil fra Prag nordpå mod Jizerské bjergene, kan du ikke undgå at finde det. Rundturen på slottet tager dig ind i slotsteateret med de oprindelige barokkulisser, i biblioteket, der blev drevet af den berømte kvindeforfører Giacomo Casanova, eller til graven af den berømte kriger i Trediveårskrigen Albrecht von Valdštejn. Slottets interiører er fra det 18. århundrede og emmer af fortidens atmosfære. Fra et kunstnerisk-historisk synspunkt er det et meget værdifuldt slots billedgalleri. Hvis du beslutter dig for at besøge det, er det bedre at købe billetterne online på slottets hjemmeside.

Slottet Jezeří

Slottet Jezeří har tidligere kunnet pralet med kaldenavn Krušné bjergenes perle. Er det stadig sådan i dag? Det efterlader vi op til din vurdering. I det turbulente 20. århundrede har slottet skiftet ejere mange gange. De efterlod det ofte i forfald.  Det sidste søm i kisten var en overfladebrunkulsmine, der ligger tæt på slottes indgang. Slottet Jezeří var den første tjekkiske seværdighed, der blev optaget på listen over de syv mest truede seværdigheder i Europa, udgivet af kulturarvsorganisationen Europa Nostra. Vi håber på, at slottet har den værste periode bag sig og kun vil blomstre fremadrettet. Der arrangeres regelmæssige rundvisninger på slottet. Kom og se ikke kun slottet, men også minen. Det er en interessant forbindelse, du ikke finder andre steder. Og pas på! Om cirka 30 år vil der slet ikke være noget af minen tilbage. Slottet vil på ny hæve sig over én af de største søer i Tjekkiet. Så skynd dig, så du når at se det!

Borgen Grabštejn

Borgen Grabštejn ligger på en klippebakke ikke langt fra byen Liberec i Nordbøhmen og har en lang historie. De første kilder nævner den allerede i det 13. århundrede. Til sidst blev den ombygget til et vidunderligt renæssance sæde og i dette udseende kender vi den i dag. Borgen tilbyder to interessante rundvisninger. Og hvornår skal man tage derhen? Bedst i starten af juli! Så vil du også kunne se Grabštejn borgfesten, den traditionelle sommerfestival. Du kan glæde dig til en ordentlig portion musik, dans, fægtning og også den sjove bøddel, guider i kostumer, eksempler på skyde- og simple våben, lækker bespisning i borgværtshuset eller hos håndværkere og i madboder, der tilbyder produkter fra det gamle traditionelle køkken og souvenirs. Kom og nyd historien med alle dine sanser!

Slottet Zákupy

Slottet Zákupy i Det Tjekkiske paradis tilbyder rundvisning med enestående samlinger af kejsersaloners indretning fra midten af det 19. århundrede. Du vil se næsten 200 år gammelt papirtapet, lysekroner, gardinstænger, gardiner og møbler med originalpolstring.
Hvad gør dette sted så interessant? Det har været kongens og kejserenens bosted. Slottet Zákupy har huset den østrigske kejser og den tjekkiske konge Ferdinand Dobrotivý som sommerresidens. Han kunne lide at være her og guiderne vil fortælle dig om det under rundvisningen. Besøg fx kejserindens og kejserens lejlighed inklusiv deres fælles soveværelse. At have et fælles soveværelse har været usædvanligt dengang og det viser kejserægteparrets utypiske store kærlighed.

Borgen Kámen

I amtet ved grænsen til det sydlige Bøhmen og Vysočina finder du den romantiske borg Kámen. Den oprindelige gotik borg blev bygget i midten af det 13. århundrede på en storslået klippe, hvorefter den også blev opkaldt. Og hvorfor tage herhen? Hvis du kan lide duften af benzin og dit hjerte slår for tohjulede køretøjer, så skal du komme hertil! På borgen finder du nemlig i dag et Museum med historiske motorcykler. På nuværende tidspunkt er Jawa og ČZ maskiner fra førkrigs- og efterkrigsproduktionen en stor del af samlingen. Men på udstillingen finder du også motorcykler af andre mærker. Det unikke i den nutidige samling er den førende motorcykel fra år 1910, som blev bygget helt amatøragtig og den tocylindret Walter fra år 1913. Hvis en del af familien ikke er interesseret i motorcykler, kan du sende dem på en rundvisning på borgen. Her er en udstilling om bolig- og levestilen i det 19. århundrede og i starten af det 20. århundrede på herregården med eksempler på interiører og boligindretning samt en historisk udstilling i Det gamle palads.

Slottet Slavkov u Brna (Austerlitz)

I Sydmæhren ikke langt fra Brno findes et sted, kendt af alle der interesserer sig for militærhistorie. Det var her, den berømte Napoleons slag ved Slavkov (Austerlitz) forgik. Men i dag vil vi ikke anbefale dig et besøg til Fredshøjen, men slottet Slavkov. Det hører til de ældste herregårde i Mæhren. Den oprindelige borg blev efterhånden ombygget til et slot og der blev også anlagt en storslået og vidunderlig slotspark. Under rundvisningen på slottet besøger du også den ovale Historiske sal, som kan prale med, at være stedet, hvor våbenhvilen mellem Østrig og Frankrig blev underskrevet i Napoleonskrigen.

Slottet Lysice

Slottet Lysice er et glemt klenodie i Mæhren nordlig for Brno. Dette barokbyggeri står på stedet for en renæssance vandfæstning og blev ombygget i starten af det 19. århundrede. Dets største stolthed er det rigt indrettede originale interiør. De introducerer for besøgende den førende mæhriske grevefamilies livsstil. Det nyrenoverede historiske våbenkammer lokker også med sine 2000 våben, et af de største våbenkamre i Mæhren. I våbensamlingen befinder sig alle slags våben fra gotik til det 19. århundrede. Et sværd med skæfte af en savfisks eller et originalt japansk samuraisværd hører til sjældenhederne i samlingen.

Slottet Čechy pod Kosířem og Barnevognsmuseet

Navnet Čechy (på tjekkisk betyder det Bøhmen) henviser til en anden del af Tjekkiet, men slottet med dette navn finder du i Mæhren ved Olomouc. Det handler om et relativt nyligt åbnet slot omringet af 21 hektar værdifuld park. Slottet tilbyder samlet et par rundvisningsture. Den næste magnet, der kan lokke dig til Čechy pod Kosířem, er det lokale Barnevognsmuseum. Det er det største museum for historiske barnevogne i Tjekkiet (og et af de største i Centraleuropa) og de beskæftiger sig samtidigt også med restaurering af barnevogne. Den unikke samling omfatter 38 barnevogne fra år 1750 til 1920. Det mest værdifulde eksponat på museet er barnevognen Zlatá karosa produceret i Frankrig i år 1750.

Plumlov

Det næste forglemte klenodie i Mæhren nær Olomouc befinder sig over dæmningen i byen Plumlov. Opførelsen af slottet begyndte i det 17. århundrede og skulle have tre etager og et par fløje. Men det forblev kun som byggeskelet. Det blev aldrig beboet og blev hurtig indrettet med kun fire rum. I det 19. århundrede blev det benyttet til sæde for amt domstolen og skattekontoret, de andre rum blev ombygget til lejligheder til embedsmændene. Fra år 2001 har slottet været under rekonstruktion. I dag kan du ved rundvisningen se slottet fra kælder til kvist (ja, også der kan du efter forudbestillingen komme). I sommersæsonen 2021 er der planlagt et par arrangementer – fx den 3.-6.7. Plumlov borgens erobring eller den 7.-8.8. Fægteweekend, som er hele sæsonens lokalarrangement.