Ved du, hvem František Kupka var?

Ved du, hvem František Kupka var?

Lær den berømteste moderne tjekkiske maler at kende

Ved du, hvem František Kupka var?
I år mindes vi præcis 150 året fra denne geniale 20. århundredes malers fødsel. Hans værker kan ses på verdens førende gallerier og når et af Kupkas malerier tilfældigvis kommer til salg, slår dets pris rekord. Følg i fodsporet af grafikeren, illustratoren og én af grundlæggerne af det abstrakte maleri, František Kupka.

Mød František Kupka

František Kupka blev født den 23. september 1871 i byen Opočno, i det østlige Bøhmen, i en ekspedient familie. Han var den ældste af fem børn. Han voksede op i en lille by ved navn DobruškaOrlické bjergene og blev udlært som sadelmager. Til sidst tog hans talent ham til malerskoler i Prag og Wien. Derfra gik han, som var skik dengang, til lære i Paris. Det meste af sit liv tilbragte han mellem Prag og Paris, hvor han underviste på kunstskoler. Gennem sit liv malede han hundredvis af værker, der havde succes og vand mange priser. Kupka betragtes som én af grundlæggerne af det abstrakte maleri. I starten var hans malerier baseret på realiteten og beskrev den perfekt, men med tiden blev formene mindre og mindre præcise indtil hans værk til sidst har ændret sig til ren abstraktion. Et vendepunkt i kunsten betragtes hans maleri Amorfa. Tofarvet fuga fra år 1912. František Kupka døde den 24. juni 1957 i en alder af 85 år i Paris, hvor han også er begravet.

Kupkas bedste

Det dyreste maleri, der nogensinde er blevet solgt på auktion i Tjekkiet, var sidste år maleriet Divertimento II af František Kupka, det blev bortauktioneret for mere end 90 millioner CZK. Dette er dog ikke Kupkas dyreste værk i verden. Den imaginære førsteplads holder stadig Kupkas maleri Sprøjt II fra år 1923, som hans køber gav 231 millioner CZK for i starten af år 2021 i Storbritannien. Hans kendteste billede, som allerede er blevet nævnt, har en interessant historie – Amorfa. Tofarvet fuga. Det skildrer røde og blå former afgrænset af ellipsestreger på sort og hvid baggrund. Det siges at Kupka kom til figurerne på billedet mens han observerede sin steddatter Andrée lege med bolden og billedet viser så bevægelsen indeholdt i dette spil. Det er et af de første abstrakte malerier nogensinde og dermed et banebrydende arbejde indenfor de abstrakte kunstværker. Oliemaleriet på lærred med størrelsen 211×220 cm blev for første gang udstillet i Paris´ Efterårssalon i år 1912. I dag ejes det af Nationalgalleriet i Prag og du vil kunne se det under rundvisningen i Veletržní palác (Messepaladset).

Hvor kan du møde Kupka?

Du gør bestemt det rigtige, hvis du tager til Kampa museet i Prags centrum. František Kupkas samlede værker er den vigtigste del af museets samling. Den permanente udstilling i syv kapitler præsenterer Kupkas arbejde kronologisk fra midten af ​​1890'erne helt op til værkerne i 1950'erne. Dette er en fantastisk måde at følge de enkelte faser af Kupkas kunstneriske udvikling. Her er der udstillet flere end halvfjerds værker af denne banebrydende abstrakte kunstner. I øjeblikket finder du sandsynligvis ikke en større samling på et sted noget andet sted i verden. De fleste af de andre værker i Tjekkiet ejes af Nationalgalleriet i Prag. De har været i samlingerne på Pragborgen, men den første kommunistiske præsident gav dem væk i starten af 1950'erne som kunstnerisk uegnede. Det er godt, at værkerne ikke blev ødelagt, men kun „ryddet op“ i Nationalgalleriets depot.