Tšekin uusi (vanha) olutvallankumous

Tšekin uusi (vanha) olutvallankumous

Parhaat tšekkiläiset oluet löytyvät pääkaupungin ulkopuolelta

Tšekin uusi (vanha) olutvallankumous
Oluttrendi on tullut jäädäkseen ja pienpanimoiden määrä Tšekissä kasvaa hurjaa vauhtia.  Tšekit ovat jo vanhastaan olutkansaa ja puhuvat oluesta melkein yhtä mielellään kuin juovat sitä. 
Tšekit ovat panneet olutta jo yli 2000 vuoden ajan, eivätkä edes sodat, talouskriisit tai paavin uhkaukset ikuisesta kirkonkirouksesta ole saaneet heitä lopettamaan. Maassa on noin 125 panimoa pienistä panimoravintoloista teollisuusjätteihin. Vielä muutama vuosi sitten Prahan pubeista sai 23:n tšekkipanimon tuotteita. Nykyään asiantuntijoiden suosimia tšekkiläisten pienpanimoiden käsityöläisoluita on tarjolla yli kaksinkertainen määrä.
 
Jos haluat maistaa historiallista olutta, suuntaa askeleesi Prahassa sijaitsevaan Břevnovin luostaripanimoon (Břevnovský klášterní pivovar), joka on vanhin tunnettu panimo Böömissä. Břevnovin panimon historia kietoutuu yhteen luostarin historian kanssa. Prahan toinen piispa Pyhä Adalbert ja prinssi Boleslav II perustivat panimon vuonna 993. Panimo avattiin uudelleen vuonna 2013 ja sijaitsee Prahan linnan lähellä olevan luostarin barokkitallissa. Perinteisen lagerin lisäksi panimo tuottaa monia erikoisoluita, joissa käytetään eri mallas- ja humalatyyppejä. Luostarin tuotteita myydään kauppanimellä Břevnovský Benedict. Klášterní šenk -ravintola sijaitsee luostarin kellarissa, ja täällä voi maistella useimpia luostarin oluista. Valikoimassa ovat seuraavat oluet: Břevnovský Benedict (vaalea lager, tumma lager ja vehnäolut), Klášterní IPA, Břevnovské Abbey, Imperial Pilsner ja Imperial Stout.

Olutkierros Tšekissä

Tunnin ajomatkan päässä Prahasta sijaitseva Pivovar Matuška on perustettu pääsiäismaanantaina 13. huhtikuuta 2003. Tuona päivänä pantiin ensimmäinen erä tummaa erikoisolutta. Panimon perustaja Martin Matuška kertoo, että pienpanimon perustaminen perheen avulla kesti kaksi vuotta. Matuška valmistaa suodattamatonta ja pastöroimatonta käsityöläisolutta. Valmistuksessa ei käytetä sokeria, siirappia tai humalauutetta. Matuškan oluessa käytetään vain vettä, mallasta, humalaa, hiivaa ja mäskiä. Valmistusprosessi vaatii aikaa ja energiaa mutta tekee oluesta täyteläisempää. Jos haluat maistaa Matuškan käsityöläisolutta Prahassa, käy Augustine-hotellissa, Kulový Blesk -ravintolassa, Palác Lucernan kahvilassa tai Velká klášterní restaurace -ravintolassa.

Jos pidät pienoluista, älä jätä väliin vierailua Dobřanyn panimossa. Täällä pannaan muiden muassa suosittuja Dobřanská Hvězda- ja Dobřanský Dragoun –oluita, ja panimo on voittanut monia palkintoja Tšekissä. Rokycany U Stočesůn pienpanimossa voit maistaa kevyttä ja hedelmäistä olutta, ja oluen lisäksi voit tutustua paikallisiin nähtävyyksiin, kuten uusklassiseen Kozelin linnaan.

Chodová Planá

Toinen olutreitti johtaa Länsi-Böömin vanhimpaan panimoon. Täällä kullankeltaista juomaa voi nauttia Chodová Planássa, jossa on valmistettu aleolutta 1200-luvulta lähtien. Maista hienostunutta Prezident-olutta tai Zámecký-lageria ennen kuin suuntaat kylpylään rentoutumaan. Tšekin kylpyläseutu tunnetaan merkittävistä lageroluiden valmistajista ja erityisesti Karlovy Varyn ja Mariánské Lázněn kaupungeissa vallitsevasta perinteisestä kylpyläkulttuurista. Kun nämä kaksi yhdistetään, saadaan olutkylpy, joka tarkoittaa terapeuttista kylpyä erityisessä poreammeessa laillistetun balneologin valvonnassa. Olutkylpyjä tarjosi ensimmäisenä Tšekissä Chodovarin perhepanimo, joka asensi vuoden 2006 alussa kellariinsa kuusi suurta kylpyammetta. Täällä vieraat laskeutuvat kylpyyn, joka on sekoitus kuumaa kivennäisvettä, olutta ja muutamia käymisprosessissa käytettäviä viljoja. Kylvyssä vietetään 20 minuuttia ja samalla juodaan pieni olut.
Jos haluat maistaa banaani- ja kirsikkaolutta, vieraile Stříbrossa sijaitsevassa U Rybiček -panimossa. Käy täällä ollessasi myös kaupungin kauniissa historiallisessa keskustassa. Stříbron ja Plzenin kaltaisissa kaupungeissa on helmiä, jollaisia ei löydy muualta Euroopasta. Nimittäin panimoja, jotka on muutettu hotelleiksi! U Rybičekin panimo edustaa 1700-luvun tyyliä, ja modernissa Purkmistr-panimohotellissa on keilahalli. Molemmat hotellit ovat ainutlaatuisia paikkoja, joissa kallistaa päänsä olutpainotteisen päivän ja illan jälkeen!

Olutkierros Šumavan kansallispuiston laidalla

Vain tunnin ajomatkan päässä sijaitsevalla Šumavan alueella olutkierroksemme johtaa Modrý Abbé Klatovyn oluttuvan ovelle. Paikallinen erikoisuus on Granát-olut. Šumavan kansallispuiston laidalla sijaitsevassa pienessä Železná Rudan kaupungissa toimii Belvedér-panimo, jossa voi maistella vahvaa ja hunajaista Pašerk-olutta. Läheisessä 1800-luvun rakennuksessa oli aiemmin paljon suurempi panimo, mutta se seisoi kauan tyhjillään, kunnes Jan Scale päätti ottaa sen käyttöön ja avata uudelleen Kout na Šumavě -panimon. Hänen perinteinen tšekkioluensa valmistetaan 200 vuotta vanhan reseptin mukaan. Oluen valmistuksessa käytetään alueelta saatavaa vettä, paikallista ohraa ja humalaa sekä harvinaista kaksin- tai kolminkertaista mäskäystä. Käymisprosessi on avoin, eikä olutta pastöroida. Valmis olut toimitaan kylmälaukussa Kout na Šumavě -panimosta suoraan pullottajalle Shelton Brothersille. Näin tehdään oluen ainutlaatuisten ominaisuuksien säilyttämiseksi. Tule maistamaan elävää olutta, joka on tarkoitettu nautittavaksi niin pian kuin mahdollista sen lähdettyä panimosta!