5 kävelyretki-ideaa

5 kävelyretki-ideaa

Tutustu Tšekin vuorten lumoihin

5 kävelyretki-ideaa
Lähde vaeltamaan retkipoluille, jotka vievät sinut ainutlaatuisiin kivikaupunkeihin, upeisiin luoliin ja myös Tšekin tasavallan korkeimmalle huipulle.

Ještěd

 Ensisilmäyksellä voi näyttää siltä, että avaruusalus on laskeutunut jylhän Ještěd-vuoren huipulle. Ještědin erikoisen rakennuksen suunnitteli tšekkiläinen arkkitehti Karel Hubáček, ja rakennus on voittanut maineikkaan Perretin palkinnon, “arkkitehtuurin Oscarin”. Libereckaupungin symboli yhdistää itsessään televisiotornin, hotellin ja ravintolan. Seuraa sinistä reittimerkintää ja pääset Liberecistä Ještědille kahdessa tunnissa. Ikonisen maamerkin luo pääsee helposti myös köysiradalla tai autolla. Huipulta avautuvat hulppeat näkymät Jizerskévuorille, Saksaan ja Puolaan.

Krkonoše

Tšekin pohjoisosassa sijaitseva vuoristo Krkonoše on laskettelijoiden, hiihtäjien, pyöräilijöiden ja patikoijien suosittu kohde. Kiipeä vuoriston korkeimmalle vuorelle, Sněžkalle, joka on 1 603 metrinsä myötä samalla myös Tšekin korkein paikka. Suhteellisen raskaan retken aloituspaikka on Pec pod Sněžkou -niminen pikkukaupunki. Alppimaiseen maisemaan sijoittuvan vaativan, mutta luonnonkauniin vaelluksen päätteeksi voit ihastella upeita näkymiä Jättiläislaaksoon (Obří důl). Jos haluat säästää voimiasi, voit ottaa Pec pod Sněžkou -kaupungista kyydin tuolihissillä Vaaleanpunaiselle vuorelle (Růžová hora) tai jatkaa sieltä samaa kyytiä Sněžkalle.

Pálavan Kukkulat

Pálava on suojeltu maisema-alue, joka sijaitsee Etelä-Määrissä lähellä Itävallan rajaa. Kävelyreitti alkaa Dolní Věstonice -kylästä, jonka mukaan on nimetty kuuluisa paleoliittiselta kaudelta peräisin oleva Venuksen patsas. Seuraa punaista reittimerkintää ja pääset Dívčí hrady -nimiselle paikalle, joka koostuu 1200-luvulta rakennetun goottilaisen linnan jäänteistä. Näkymät ympäröivään maisemaan ovat hulppeita. Jatka Pálavan kukkuloiden korkeimmalle kohdalle – Děvínille – ja laskeudu Klentnicen pikkukylään. Jos tarvitset pienen tauon, suosittelemme lämpimästi Café Fara -ravintolaa. Sen jälkeen reitti vie sinut vielä toiselle goottilaisen linnan raunioille nimeltä Sirotčí hrádek, ja jatkuu sitten kuvankauniiden viinitarhojen läpi Mikulovin historialliseen kaupunkiin, jossa voit ihailla mm. Mikulovin barokkilinnaa ja Pyhää kukkulaa (Svatý kopeček).

Böömin paratiisi

Böömin paratiisi (Český ráj) on vuosisatojen ajan vetänyt puoleensa maalareita, kirjailijoita, taiteilijoita ja erilaisia unelmoijia. Tutustu Paratiisin ainutlaatuiseen yhdistelmään eriskummallisia kalliomuodostelmia, syviä mäntymetsiä, jylhiä linnoja ja hirsimökkikyliä. Böömin paratiisin tunnetuin paikka on epäilemättä Prachovské-kalliot (Prachovské skály), unenomainen kokemus niin turisteille kuin kalliokiipeilijöillekin. Kalliot sijaitsevat noin 5 kilometriä luoteeseen kauniista Jičínin kaupungista. Suuri kierros (Velký okruh), suosituin kalliomuodostelmien läpi menevä kävelyreitti, vie sinut lukuisiin mielenkiintoisiin kohteisiin Prachovské-kallioiden ympäristössä.

Määrin karstialue

Määrin karstialue (Moravský kras) on yksi Keski-Euroopan tärkeimmistä karstialueista. Se sijaitsee Tšekin itäosassa lähellä Brnon kaupunkia. Alueella on yli 1100 luolaa ja rotkoa, mutta vain neljä luolaa on avoinna vierailijoille. Tunnettu Punkva-luolien kierros kestää yhden tunnin ja vie sinut mahtaviin stalagmiiteilla ja stalaktiiteilla koristettuihin kalliokirkkoihin ja Macocha-rotkon pohjalle. Kierroksen jälkeen voit osallistua veneajeluun ja lipua pitkin maanalaista Punkva-joen virtaa.