Martinpäivä Tšekissä

Martinpäivä Tšekissä

Kuten monessa muussa maassa, Tšekissäkin vietetään Martinpäivää: hanhen hyvänä kaverina maistuu tšekkiläinen nuori viini

Martinpäivä Tšekissä
11. marraskuuta eli Pyhän Martin juhlaa vietetään Tšekissä erityisesti hyvän ruoan ja juoman merkeissä. Hanhi on monesta keskieurooppalaisesta maasta tuttu perinne, mutta Tšekissä päivään liittyy myös nuoren viinin juhliminen. Moni ravintola tarjoaa marraskuussa erityisiä Martinpäivän menuita, ja kaupunkien aukioilla järjestetään Martinpäivän markkinoita. Tule ja maista!

Martinpäivä on aikaa, jolloin syksy on muuttumassa talveksi ja kylmä tuuli tuo usein mukanaan ensimmäisiä lumihiutaleita, joten värikäs juhla täynnä höyryävän kuumaa ruokaa sopii päivään mitä parhaiten. Matinpäivänä paistetaan kokonainen hanhi, joka syödään perinteisesti hapankaalin ja knöödeleiden kera, ja ensimmäinen nuoren viinin pullo (tšekiksi ”svatomartinské víno” eli ”martinpäivän viini”) avataan tasan kello 11:11. Martinpäivän viinit, jotka ovat ehtineet käydä vain muutaman viikon, ovat raikkaan makuisia, yleensä hieman kuplivia ja niiden alkoholipitoisuus on pienempi kuin tavallisissa viineissä.

Martinpäivä Prahassa

Prahalaiset rakastavat tätä marraskuista juhlaa – pääkaupungista löytyy useita Martinpäivän markkinoita, jossa voi maistaa erilaisia hanhesta valmistettuja herkkuja, perinteisiä martinpäivätorttuja ja tietysti nuorta viiniä. Suunnista esimerkiksi Náplavkalle eli Vltavan itärannan rantakadulle ja nauti markkinoiden vilkkaasta menosta hiljaa liplattavan joen rannalla. Myös Jiřího z Poděbrad -aukio on perinteinen Martinpäivän markkinapaikka.

Vieraile varmasti myös Svatá Klárassa, Prahan historiallisessa viinitarhassa, joka on osa Prahan kasvitieteellistä puutarhaa ja joka valmistaa omia martinpäivänviinejä. Svatá Kláran viinitarhasta avautuvat upeat näkymät läheisen Trojan linnan ja Vltavan laakson ylle.

Viinin valtakunta Etelä-Määri

Etelä-Määri on Tšekin viininviljelyn ydin, eikä alue voi tietenkään jäädä martinpäivän juhlimisessa jälkeen. Etelä-Määrin pääkaupungissa Brnossa järjestetään yhdet maan suurimmista martinpäivänmarkkinoista, joiden tärkein osa on viinin maistelu – sadat etelämääriläiset viininvalmistajat tuovat tänne nuoret viininsä maistettavaksi ja arvioitavaksi. Käy sinäkin etelämääriläisen metropolin Náměstí Svobody -aukiolla ja koe tšekkiläinen viinikulttuuri unohtumattomalla tavalla.

Martinpäivän markkinoita ja viinifestivaaleja pidetään pienemmissäkin kaupungeissa ja kylissä. Maalauksellinen Mikulov on loistava paikka, missä tutustua paikallisiin viineihin ja viininviljelyn historiaan, samoin Valtice, joka on osa Lednice-Valticen UNESCO:n luetteloon kuuluvaa kulttuurimaisemaa. Vanhat viinikellarit avautuvat Bořeticessa ja Velké Pavlovicessa.

Český Krumlovin viinifestivaali

Etelä-Böömissä sijaitseva Český Krumlov tunnetaan etenkin Prahaakin kauniimpana pidettynä UNESCO-kohteena, mutta täälläkin nuori viini saa paljon huomiota kohdalleen. Český Krumlovin viinifestivaali on suuri tapahtuma, joka yleensä kestää yli kuukauden (lokakuusta joulukuuhun), mutta Martinpäivänä pääroolissa on tietenkin martinpäivänviini ja sen kanssa nautittavat ruokaherkut. Kuten muissakin kaupungeissa, Český Krumlovin ravintolat valmistavat erityisiä martinpäivän hanhimenuita.