Zomertips voor in de Tsjechische bergen

Zomertips voor in de Tsjechische bergen

Tsjechië biedt mensen die van bergen en belevenissen houden een rijk palet aan mogelijkheden.

Zomertips voor in de Tsjechische bergen
De zomer staat in Tsjechië als vanouds in het teken van vakanties in de bergen. Van het Reuzengebergte tot het Boheemse Woud, van het Ertsgebergte tot het Beskiden gebergte. Natuurschoon kan uiteraard op de fiets of te voet ontdekt worden, maar vergeet niet om ook gebruik te maken van de attracties bijvoorbeeld een uitkijktoren of een rodelbaan.

De Mammoetrodelbaan in Dolní Morava

Het bergresort in Dolní Morava staat bekend om haar attracties. Het gebied ligt op de grens van Oost-Bohemen en Moravië, niet ver van de grens met Polen. Op 55 meter hoogte torent het bekende boomkroonpad boven het gebied uit. Een andere attractie is de Mammoetrodelbaan. Neem plaats in het karretje, maak de veiligheidsgordel vast en geniet van een ontspannen ritje naar het startpunt met uitzicht op het omringende landschap. De rodelbaan overbrugt een hoogteverschil van 364 meter. Er zjin 25 bliksemsnelle bochten, een 360° bocht op 12 meter boven de grond, een achtvormige lus en een ondergrondse tunnel en je springt via 4 fantastische jumps over bospaden heen. Deze rodelbaan is de langste van Tsjechië en de op een na langste van Europa. De route naar beneden is maar liefst 4 km lang! De sleeën zijn geschikt voor twee personen, maar wie ouder dan 8 jaar is, mag de rit ook alleen maken.

Kabelbaan Lipno

Lipno in Zuid-Bohemen heeft in de zomer veel te bieden. De kabelbaan van Bikepark Lipno is in bedrijf voor wandelaars en fietsers. Op de top van de berg Kramolín kun je genieten van een prachtig uitzicht op het Lipnomeer, het Boheemse Woud en de Novohradské-bergen. Uniek is het uitzicht over de boomtoppen bij het boomkroonpad. Voor fietsers is er een offroad trail voor gezinnen, voor wandelaars een ontspannen wandelroute met uitzicht op de Novohradské-bergen en de vijvers van Třeboň. Lipno biedt allerlei sportieve en ontspannende activiteiten. Wie wel van wat adrenaline houdt, kan zich uitleven in het klimpark of op de twee rodelbanen.Uitkijktoren Velká Deštná in het Adelaarsgebergte

In 2019 werd in het Adelaarsgebergte in Oost-Bohemen,  op de berg Velká Deštná, een nieuwe uitkijktoren geopend. Met zijn 1115 meter is dat de hoogste berg van het Adelaarsgebergte, die een werkelijk fantastisch uitzicht biedt. De uitkijktoren op Velká Deštná is 19 meter hoog en bestaat uit een stalen constructie die prachtig wordt aangevuld met hout. Bezoekers kunnen genieten van een adembenemend uitzicht op de regio Rychnovsko, de Poolse Tafelbergen en Bystrzyckie-bergen, de berg Králický Sněžník, het Reuzengebergte en de berg Ještěd. De toren kan bogen op de titel 'Mooiste uitkijktoren van 2019' en is zowel te voet als op de fiets te bereiken.

Nieuwe route in Boheems Zwitserland ook voor rolstoelgebruikers

In 2020 werd op de grens van het Lausitzergebergte en Nationaal Park Boheems Zwitserland in Noord-Bohemen een barrièrevrije route geopend. Het is een unieke route in de natuur. De route is ontworpen als een circuit, dat begint op het plein van Krásná Lípa bij het barrièrevrije Huis van Boheems-Zwitserland en voert naar de bronnen van het riviertje de Křinice. Hij loopt verder langs een voormalige steengroeve tot aan natuurreservaat Velký rybník. Hiervandaan kun je door het bos en over de velden met verre uitzichten op de bergkammen van het Lausitzergebergte terugkeren naar treinhalte Krásná Lípa en verder naar het plein lopen. Er is ook een verlengde, 9 km lange route beschikbaar. De route is aangepast voor rolstoelgebruikers en voert over verhard of goed berijdbaar terrein.

Pustevny, Libušín en Valaška

Al meer dan honderd jaar staat er op de bergpas Pustevny in het Beskiden gebergte een groep houten huizen met elementen uit de plattelandsarchitectuur. Een daarvan, de Berghut Libušín, brandde ruim zes jaar geleden helaas tot de grond toe af. Inmiddels staat er echter een kopie met een gevel in de originele kleuren. In de zomer van 2020 werd Libušín geopend voor het publiek, zodat toeristen weer kunnen genieten van de schoonheid van deze unieke bouwwerken van de hand van de Slowaakse architect Dušan Jurkovič.

De bergpas Pustevny is een belangrijk kruispunt van toeristische routes en daarmee een goed uitgangspunt voor wandel-, step- en fietstochten, of op zijn minst een korte wandeling over de bergrug Radhošť. Die bereik je het gemakkelijkst met de kabelbaan uit Trojanovice. Nog een attractie op Pustevny is het bovengrondse panoramische Valaška-pad, met onder meer een glazen uitkijkplatform en de 150 meter lange “Himalaya-hangbrug”.

Rodelbaan in het Beskiden gebergte

In het Beskiden gebergte vind je niet alleen de in ere herstelde houten huizen van Pustevny, maar ook de rodelbaan Boboffka. Die is te vinden op de berg Malá Stolová bij het dorp Čeladná. De baan is bijna een kilometer lang en mag al door kinderen vanaf 3 jaar (onder begeleiding) worden gebruikt.

Comfortabel tot boven de wolken

De kabelbaan naar de berg Sněžka in het Reuzengebergte is enkele jaren geleden gerenoveerd. Je bereikt de hoogste berg van Tsjechië nu met een vierpersoons cabinekabelbaan met twee secties. De tweede sectie is echter alleen in bedrijf bij goed weer. De rit met de kabelbaan duurt in totaal 15 minuten. Bij helder weer is er vanaf de top een weergaloos uitzicht. En als je zin hebt, kun je de terugweg te voet afleggen via de gemarkeerde wandelroutes naar Pec pod Sněžkou, Horní Malá Úpa, de berghut Luční bouda en verder wandelen naar Špindlerův Mlýn.