Top 10 Doen in Zuid-Bohemen

Top 10 Doen in Zuid-Bohemen

De tien mooiste plekjes in het zuiden van Tsjechië

Top 10 Doen in Zuid-Bohemen
Een regio vol gemoedelijke dorpjes, charmante steden, eeuwenoude boerderijen, sprookjesachtige kastelen en meerdere natuurgebieden waar je schitterend kunt wandelen en fietsen. Het is fijn vertoeven in het zuiden van Tsjechië bij de grens van Duitsland en Oostenrijk. Ga erop uit en ontdek deze tien mooie plekken.

1. Charmant en toeristisch Český Krumlov

Dertig jaar geleden was Český Krumlov een rustig stadje, maar sinds het op de UNESCO Werelderfgoedlijst is gezet in 1992 is het een populaire bestemming onder toeristen. En dat is niet gek. Het historische centrum met haar pastelkleurige huizen, de Moldau die slingerend door de stad stroomt, de vele musea en het prachtige Krumlov kasteel bieden volop vertier. Het Krumlov kasteel met de aangrenzende tuinen is het tweede grootste burchtencomplex van Tsjechië. Uniek is het barokke theater dat kan ronddraaien. Een interessant museum is Fotoatelier Seidel, een fotostudio van de landschapsfotograaf Joseph Seidel. Het fotoatelier is één van de oudste en best bewaarde fotostudio’s in de wereld. Je ziet foto attributen uit de 20ste eeuw en je kunt een ouderwetse potretfoto laten maken. Een mooie uitzichtsplek, die vaak door toeristen wordt overgeslagen, is Křížový Vrch. Boven op de heuvel staat een kapel waarvan je de stad prachtig kunt overzien.

2. Fietsen langs de visvijvers in Třebonsko

Het vlakke landschap rondom Třeboň is verweven met visvijvers, meren en een dicht netwerk van fietsroutes. De routes voeren langs knusse stadjes en vele vijvers. Ondanks dat deze wateren zijn ontstaan door menselijk ingrijpen is de natuur hier prachtig en leven hier vele amfibieën en insecten. De vijvers zijn gemaakt voor het kweken van karper, een vis die in Tsjechië wordt gegeten bij het kerstdiner. Door uitstekende levensomstandigheden staat de Třebon karper bekend als kwaliteitsvis.
 
Trebon, karper, kerstmaaltijd van Tsjechië

3. Renaissance in Boheems Canada

Gelegen ten oosten van Třeboňsko ligt het gebied Česká Kanada ofwel Boheems Canada. Het gebied heeft deze naam gekregen vanwege de vele rivieren, bossen, rotsen en het rauwe klimaat.  De steden Jindřichův Hradec en Slavonice zijn twee juweeltjes van het Tsjechische renaissance erfgoed. Je vindt er rijk versierde herenhuizen en chateaus, maar ook buiten de steden staan kerken, kloosters en kastelen uit deze tijd. Česka Kanada heeft een unieke smalspoorbaan die van Jindřichův Hradec naar Nová Bystřice leidt, vlakbij de Oostenrijkse grens.

4. Veelzijdig Lipno

Het Lipnomeer is het grootste meer van Tsjechië. Je kunt er zwemmen, kanoën, varen en er gaat een fietsroute langs het meer. In het gelijknamige plaatsje Lipno kun je het bijzondere boomkroonpad bezoeken. Deze 40 meter hoge toren biedt uitzicht over de toppen van de bomen en met mooi weer kun je zelfs de Alpen zien. Nabij de uitkijktoren ligt het speelpark Forest Kingdom met tal van speeltoestellen gemaakt van hout.
 
Het Lipnomeer in Zuid-Bohemen in Tsjechië

5. Čertova Stěna; een duivels mooi uitzichpunt

Ten oosten van het Lipnomeer ligt een steile vallei vol met brokken graniet. Het beschermde natuurgebied Čertova Stěna (Duivelse Muur) is ontstaan door een gletsjer in de ijstijd. Sommige rotsblokken wegen meer dan duizenden kilo’s. Vanaf de  Čertova Kazatelna, oftewel de Duivels Preekstoel, heb je een prachtig uitzicht over de vallei. Volgens de legende probeerde de duivel een dam in de rivier Vltava (Moldau) te bouwen om een overstroming te veroorzaken bij het klooster in Vyšší Brod.

6. Studentenstad České Budějovice

České Budějovice is de grootste stad van de regio Zuid-Bohemen. Uit deze studentenstad komt de pils Budweiser Budvar vandaan. Het bier wordt sinds 1265 gebouwen en was voor een bepaalde tijd de hofbrouwerij voor de keizer van het Heilige Roomse rijk. De brouwerij is te bezoeken en na afloop is er een bierproeverij. De vele restaurants, gezellige barretjes en vele koffietentjes maken České Budějovice tot een aangenaam plaatsje voor een gastronomische stop. Het plein is omgeven door gezellige restaurantjes en in het midden staat de bekende Samson-fontein.
Ceske Budejovice in Zuid-Bohemen in Tsjechië
Het pittoreske plein van České Budějovice, Foto Ladislav Renner

7. Sprookjeskasteel Hluboká en de via ferrata

Kasteel Hluboká ligt in de buurt van České Budějovice en is het meest bezochte kasteel van Zuid-Bohemen. Het heeft een sprookjesachtige uitstraling met haar witte torentjes en erkers in Tudor-gotische stijl. Het kasteel was van de rijke familie Schwarzenberg. Tijdens een rondleiding kun je het kostbaar ingerichte interieur bewonderen, waaronder gedetailleerd houtsnijwerk en de zeldzame op hout gestookte centrale verwarming. Wandel ook even in de grote Engelse tuin die tot in perfectie is aangelegd.

In Hluboká vind je ook een 150 meter lange via ferrata.Het spannende klimparcours loopt via rotsen boven de rivier de Moldau. Het parcours is te bereiken via het fietspad Hluboká-Purkarec of per boot. Aan de steile rotswanden is een klimparcours gemaakt waar je via stalen kabels, ladders en kabelbruggen naar het einde klauteren. Tijdens het klimmen ben je voortdurend vastgeklikt aan de via ferrata, waardoor iedereen veilig het parcours kan afleggen. Bovendien is een helm verplicht. De via ferrata in Hluboká heeft de op één na gemakkelijkste moeilijkheidsgraad B en is hierdoor ook voor kinderen en beginners geschikt. 
Het mooiste kasteel van Tsjechië, Hluboká in Zuid-Bohemen nabij Cesky Krumlov en Ceske BudejoviceHet fotogenieke chateau Hluboká in Zuid-Bohemen, Foto Instagram Hynecheck

8. Boheemse barok boerderijen in Holašovice

Drieëntwintig boerderijen die uitzonderlijk goed bewaard zijn gebleven. Holašovice heeft een aantal opmerkelijke 18e en 19e-eeuwse gebouwen in een stijl die bekend staat als 'Zuid-Boheemse volksbarok', en behoudt een plattegrond die dateert uit de Middeleeuwen. Het dorp met deze pittoreske barokke boerderijen staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De huizen worden nog steeds bewoond.
Unesco boerderijen in Zuid-Bohemen in Holasovice
De barokke boerderijen in Holašovice, Foto František Renza

9. Het historische Schwarzenbergkanaal

Ten tijde van Oostenrijk-Hongarije werd in de 18de en 19de eeuw het Schwarzenbergkanaal gegraven. Het kanaal was bedoeld voor drijvend houttransport. Boomstammen dreven vanuit het Boheemse Woud naar Oostenrijk, waar de bomen met schepen naar Wenen werden vervoerd via de Donau. Het kanaal ontspringt in Tsjechië, bij de grens van Duitsland, en eindigt in Oostenrijk. Het kanaal was een waterbouwkundig meesterwerk en werd in de negentiende eeuw als het achtste wereldwonder beschouwd. Het Schwarzenbergkanaal is 51,9 kilometer. Tegenwoordig kun je langs het kanaal fietsen en wandelen. In Jeleni Vrcy is een kanaalmuseum. Hier vinden in het zomerseizoen regelmatig demonstraties plaats waarbij het "Schauschwemmen" wordt gedemonstreerd.

10. De veenmoerrassen van het Boheemse Woud

Soumarské rašeliniště is een veengebied waar vroeger turf werd gegraven. Door dit drassige gebied loopt een mooi natuurpad. Je komt langs de  Teplá Vltva, een zijtak van de rivier de Moldau. Vanaf de uitzichttoren, gelegen in het midden van het gebied, heb je een schitterend uitzicht over het moeras. Het veengebied kun je ideaal combineren met andere wandelroutes in het Nationale Park Boheemse Woud, zoals naar Stožec of het Boubín bos. Een andere leuk idee is om met de trein, een klein boemeltje, door het natuurpark te rijden.

Extra tip: Wandelroute langs het meer Olšina