Festival Praagse Lente 2021

Festival Praagse Lente 2021

Een nieuw programma met 23 concerten

HomeWhat's NewFestival Praagse Lente 2021
Het festival Praagse Lente biedt in 2021 (van 12 mei t/m 3 juni) 23 nieuwe concerten. Als openingsconcert wordt traditioneel de beroemde cyclus van zes symfonische gedichten Mijn Vaderland van de Tsjechische componist Bedřich Smetana opgevoerd. “In een situatie waarin het culturele leven vrijwel stilstaat, en dat niet alleen in Tsjechië, beschouwen we het nieuwe programma als gedurfd,” zegt festivaldirecteur Roman Bělor.
Oorspronkelijk zou Mijn Vaderland ten gehore worden gebracht door het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin onder leiding van Vladimir Jurowski, een van de meest gevraagde dirigenten van vandaag. Ze zagen zich echter genoodzaakt om hun deelname af te zeggen, omdat het orkest het stuk onder de maatregelen, die momenteel in Duitsland gelden, niet kan instuderen. Daarom zal het beroemde werk van Smetana worden opgevoerd door het ensemble Collegium 1704 onder leiding van Václav Luks.
 
“Deze roerige tijden vragen om gedurfde oplossingen. Daarom hebben we ingezet op Václav Luks en zijn Collegium 1704, dat niet alleen tot de Tsjechische top behoort, maar is uitgegroeid tot een van de meest gerespecteerde ensembles van zijn soort in Europa. Bijna twee decennia geleden begon het ensemble zijn bestaan, overigens op het festival Praagse Lente,” aldus Bělor. “Mijn Vaderland uitvoeren op de instrumenten van destijds en in de geest van de concertgebruiken van eind 19e eeuw is een bijzondere uitdaging,” vertelt dirigent Václav Luks.  “Onze uitvoering wordt echter geen museumreconstructie. Ik vertrouw erop dat we erin slagen om Mijn vaderland in nieuwe kleuren voor te stellen, maar wel met veel respect voor de geniale componist,” benadrukt Luks.


Voor zover de geldende coronamaatregelen dit toelaten, zullen alle concerten in aanwezigheid van publiek worden gegeven. Daarnaast zullen de 23 concerten gratis live te zien zijn op de website van de Praagse Lente. De concerten zullen ook plaatsvinden als er alleen live-uitzendingen zonder publiek in de zalen mogelijk zijn. Sommige concerten zullen bovendien worden uitgezonden door de Tsjechische radio en televisie.
 
Tickethouders krijgen vooraf bericht of bij de concerten publiek aanwezig mag zijn. Het aantal door de overheid toegestane bezoekers wordt chronologisch door tickethouders ingevuld, dus naar datum van aankoop. Het festival garandeert dat entreegeld voor afgelaste concerten en voor kaartjes die vanwege capaciteitsbeperking of sluiting van de zalen niet gebruikt konden worden volledig zal worden terugbetaald. De procedure voor terugbetaling (ook voor nu al afgelaste of tot een volgende festivaleditie uitgestelde concerten) gaat op 4 juni 2021 van start.


Optredens worden verzorgd door het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks onder leiding van Jakub Hrůša met zangeres Gerhild Romberger, het Praagse symfonieorkest FOK met dirigent Ion Marin en violist Ray Chen, het Huelgas Ensemble met artistiek directeur Paul van Nevel en pianist Garrick Ohlsson, en het Symfonieorkest van de Tsjechische radio onder leiding van Ilan Volkov.


Het slotconcert wordt verzorgd door de Tsjechische filharmonie onder leiding van Mark Wigglesworth, die werk van Gustav Mahler, Benjamin Britten en Ludwig van Beethoven ten gehore zal brengen; de solist wordt later bekend gemaakt.

Meer informatie

Een visuele presentatie kunt u hier bekijken.