De beste Tsjechische routes voor toerskiërs

De beste Tsjechische routes voor toerskiërs

Bent u ook liefhebber van skitochten? Dan hebben we voor u enkele tips voor de beste routes in Tsjechië.

De beste Tsjechische routes voor toerskiërs
In Tsjechië vindt u geen drie duizend meter hoge bergen met rotsachtige pieken, maar toch kunt u prachtige belevenissen ervaren. U kunt bijvoorbeeld skitochten maken door de ongerepte natuur van het Boheemse Woud (Šumava), of over de hoogste bergen van het Reuzengebergte met mooie vergezichten, in de Beskiden of deelnemen aan fitness-beklimmingen in Dolní Morava. Dus pak de toerski’s en op naar het avontuur! De veiligheidsuitrusting natuurlijk meenemen, zoals het bij skialpinisme hoort. De bergen zijn in de winter verraderlijk en een ongeval kan niet alleen op een bergtop, maar ook in een vallei plaatsvinden. Heeft u de nodige uitrusting niet? Dan kunt u die in een van de vele verhuurwinkels huren en met “zeehondenhuiden” (stijgvellen) op de ski’s bergop gaan lopen. Als u van skiën en beweging in de mooie met sneeuw bedekte natuur houdt, bent u op de goede plaats.

Het Boheemse Woud (Šumava) – skitochten door de ongerepte natuur

Het Boheemse Woud - Šumava – ligt in Zuid- en West-Bohemen. Het is het meest uitgestrekte gebergte in Tsjechië, met vaak wilde en door de menselijke beschaving slechts weinig aangeroerde natuur. Routes voor skitochten lopen voornamelijk in de buurt van de berg Špičák. Tegenwoordig zijn in de omgeving van het stadje Železná Ruda in totaal zeven routes van verschillende lengte en moeilijkheidsgraad uitgestippeld. Bij elkaar zijn het 48 km loipes, waarbij drie ervan naar de top van de Špičák lopen. De routes zijn met speciale ronde merken in gele kleur met een skiër erop aangeduid. Een van de gemakkelijkste skitochten loopt vanuit Železná Ruda via een aangeduid toeristische wandelpad omhoog naar de dam van het Duivelsmeer (Čertovo jezero) en verder via de geel aangeduide route naar het sportterrein van de Špičák. De zwaarste route daarentegen loopt onder de stoeltjeslift naar de top van de Špičák en dan over de steilste skipiste in Tsjechië. Er is kortom voor elke toerskiër een route te vinden.

Het Reuzengebergte (Krkonoše) – toerskiën met vergezichten

Routes voor toerskiën in het Reuzengebergte - Krkonoše – in het Noorden van Tsjechië zijn ook voor beginnende toerskiërs geschikt, of voor toerskiërs die iets meer comfortabele tochten willen ondernemen. Deze routes zijn te combineren met andere voor toeristen aangeduide routes, andere wegen en niet-beboste plaatsen buiten de rustzones van het nationaal park. Hier ervaart u geen avontuurlijke afdalingen of opwindende slaloms tussen de bomen, want deze routes zijn meer geschikt als introductie in de toerskisport, waar u ook kunt zigzaggen in de poedersneeuw en van de prachtige uitzichten genieten. De meest populaire routes liggen in de omgeving van Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou en Rokytnice nad Jizerou.

De Beskiden (Beskydy) – populaire routes in de Moravische bergen

De Beskiden zijn een gebergte in Moravië bij de grens met Slowakije. Hier ontmoeten de wilde natuur en  traditionele folklore elkaar. De folklore kunt u bijvoorbeeld in het Openluchtmuseum van Moravisch Walachije - Valašské muzeum v přírodě - onderzoeken. In de Beskiden zijn in totaal vijf routes voor toerskiërs beschikbaar. Bijvoorbeeld naar de Kale Berg - Lysá hora – de hoogste top van dit gebergte, kan men vertrekken vanuit Zlatník bij de oude skilift. Een interessante route loopt ook vanuit Komorní Lhota naar het Ropička-chalet en naar het Skigebied Řeka. Belangstellenden kunnen via de route over de langste en steilste skipiste van de Beskiden afdalen! De moeilijke maar prachtige beklimming van de Javorový vrch begint bij de stoeltjeslift in Třinec-Oldřichovice.

Dolní Morava – een modern centrum van vermaak

Routes voor toerskiërs in Dolní Morava – gelegen tussen de Jeseníky en het Adelaarsgebergte (Orlické hory) – lopen via bospaden in de buurt van skipistes, een deel ervan parallel met loipes en aangeduide toeristische wandelpaden. Er zijn drie routes bergop en twee routes bergaf uitgestippeld. De langste is de A-route die over een afstand van 7 km loopt en 570 meter hoogteverschil kent. De B-route ligt in de buurt van het Wandelpad in de Wolken - Stezka v oblacích – en de C-route is voor sprinters bestemd. Die is slechts 2 km lang, maar met een hoogteverschil van liefst 540 m! Als u oefenen wilt en uw hart een beetje laten pompen, is dit de route die u zoekt.