Belevenissen in de bergen

Belevenissen in de bergen

Activiteitein in de bergen als je niet wilt skiën

Belevenissen in de bergen
We kunnen tot in de puntjes een winterse vakantie in de bergen plannen. Maar soms stijgen de temperaturen en zie je de sneeuw voor je ogen verdwijnen. Of misschien wil je niet skiën, maar het juist wat kalmer aan doen. Dit zijn een paar tips om iets leuks in de populairste wintersportcentra te ondernemen.

Lipno bij elk weertype.

Lipno in Zuid-Bohemen, daar kunt u meer doen dan alleen maar skiën. Als het zonnig is, kun je een uitstapje maken naar het Boomtoppenpad, want dan zijn zelfs de Oostenrijkse Alpen goed te zien. In de winter is het pad dagelijks van 10 tot 16 uur geopend. Je kunt gratis parkeren op de parkeerplaats van het skigebied Skiareál Lipno en het Boomtoppenpad kunt u te voet of via de plaatselijke buslijn bereiken. Of geef je de voorkeur aan een wat warmere omgeving? Probeer de bubbelbaden en de wildwaterbaan in Aquaworld Lipno eens! Als het toevallig eens geen mooi weer is, dan kunnen ouders met kinderen zich vermaken in de indoorspeeltuin Hopsárium of op de bobsleebaan – zowel de bobsleebaan die door de lucht voert als de baan met de overdekte bochten die over de grond leidt, kruisen elkaar op één helling. Een klein stukje verder ligt het Wellness Hotel Frymburk, waar u in aquaria de wereld onder het wateroppervlak kunt onderzoeken en waar je zowel binnen als buiten in het aquapark waterpret kunt beleven. En tenslotte mag niemand die van exotische bijzonderheden houdt, Papilonia overslaan, een huis met tropische vlinders!

Ještěd zonder ski’s

Bij Ještěd in Noord-Bohemen zul je je niet vervelen, ook niet zonder ski's. Liberec is een stad aan de voet van deze berg en zijn allerlei vermakelijkheden die niet van het weer afhankelijk zijn. Gezinnen met kleine kinderen kunnen bijvoorbeeld de dierentuin of het overdekte DinoPark in gaan of een dagje doorbrengen in het ontspanningscomplex Babylon. Daar ontdek je niet alleen een lunapark en een aquapark, maar ook het science centrum iQpark met honderden interactieve objecten en een spiegellabyrint. Ga eens met wat oudere kinderen of gewoon alleen naar een iQlandie, een ander science park met een planetarium, ga motorcarten of bowlen of breng zelf, zonder kinderen, een bezoek aan het wellnesscentrum in het complex Babylon om eens echt te kunnen ontspannen.

Het gebergte Jeseníky ofwel: een kuuroord en een papierfabriek

Het woeste gebergte Jeseníky ligt in het noorden van Moravië. Meestal ligt hier sneeuw en wordt er zelfs op de berg Praděd tot Pasen regelmatig geskied. Maar toch kan het gebeuren dat u niet wilt skiën of dat het geen skiweer is. Wat dan? Probeer bijvoorbeeld het Thermale park Velké Losiny eens, dat bij skiërs uit het hele Jeseníky-gebergte populair is. In de winter is ook een van de laatste Europese papierfabrieken in Velké Losiny geopend. Hier wordt nog met de hand papier vervaardigd. Ook al zou de winter in het Jeseníky-gebergte modderig zijn, dan is er op een hoogte van 1.300 meter boven de zeespiegel misschien toch wel wat sneeuw en ligt er zelfs genoeg om te kunnen langlaufen. Je mag bovendien rekenen op een prachtig uitzicht op de majestueuze Praděd. Trouwens, de uitkijktoren op de berg Praděd is het hele jaar geopend.

De Beskiden zonder sneeuw

Het Beskiden gebergte ligt in het oosten van de Tsjechië in de regio Moravië-Silezië. Als de sneeuwomstandigheden niet gunstig zijn dan kun je een romantische wandeling door het schilderachtige stadje Štramberk maken. Men is hier trots is op de unieke houten huisjes. Probeer hier anders de lokale bierbaden eens. In Kopřivnice komen alle autofans aan hun trekken. Ze treffen hier een expositie van personenauto’s van het merk Tatra aan, het Museum van vrachtwagens van het merk Tatra en de Slowaakse Pijl, een onlangs gerestaureerde gemotoriseerde treinwagon uit de jaren 30 van de 20e eeuw. En wie van sport houdt, kan bijvoorbeeld de Kale Berg of de uitkijktorens Velký Javorník en Tetřev beklimmen en de schoonheid van de houten architectuur op de berg Pustevny bewonderen, waar jaarlijks een tentoonstelling van standbeelden van ijs wordt gehouden. Vlakbij bevindt zich het Moravisch-Walachijse openluchtmuseum in de natuur in Rožnov pod Radhoštěm, waar ook in de winter meestal enkele bezichtingsroutes geopend zijn.

Winterparadijs in Dolní Morava

Het winter- en zomersportcomplex in Dolní Morava op de grens van Oost-Bohemen en Moravië is voor iedereen het hele jaar door aantrekkelijk. Het hele jaar door biedt de Pad in de Wolken unieke uitzichten op de bergmassieven in de omgeving. De allernieuwste attractie in Dolní Morava is de Mammoetbobsleebaan, die op dit moment de op één na langste in Europa is! Relaxen kan bij wellness- en saunawereld Wellness hotel Vista. In de nabijgelegen gemeente Králíky bevindt zicht het Militair museum, dat het gehele jaar door geopend is. Ook is er een expositie die het leven van de douaniers en de smokkelaars toont. Verder biedt het artilleriefort Hůrka in de winter rondleidingen aan. Het fort ligt aan de rand van de stad in de richting van Dolní Morava.