Boheems Granaat
Als je op zoek bent naar een origineel en uniek souvenir uit Tsjechië, dan zit je goed met een sieraad met Boheems granaat. Het vurige rode mineraal uit een Tsjechische juwelierswerkplaats is te vinden in schatkamers van koning Charles III, Hillary Clinton en Michelle Obama.

Op zoektocht naar Boheems Granaat

Het donkerrode mineraal, beschouwd als de Tsjechische nationale rots, wordt al sinds de tijd van de Kelten in het land verzameld! Misschien heb je geluk en vind je zelf een rode kiezelsteen. De beste plek om deze mooie steen te vinden is in het Boheems Middelgebergte, het is de grootste vindplaats voor Boheems granaat en er worden al sinds de middeleeuwen mineralen gedolven. Na regen kun je het beste zoeken. 

Je kunt ook naar Turnov gaan in Boheems Paradijs. Nicolaas I van Rusland reisde hierneen om een collectie granaatjuwelen voor de keizerin te bestellen. In Noord-Bohemen worden al eeuwenlang edelstenen en glas bewerkt. De oudste bewerkte edelstenen verschenen zesduizend jaar geleden in de regio en het ambacht van edelsteenslijpers in het Boheemse Paradijs is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.

Boheems edelsteenparadijs

Lokale ambachtslieden die de eerste steen legden voor de wereldberoemde sieraden van Jablonec, leerden de kunst van het maken van glazen sieradenstenen van Venetiaanse meesters. Hun werk kun je bewonderen in het Bohemian Paradise Museum in Turnov. Bovendien neemt de lokale interactieve expositie je mee op de reis van de Boheemse granaat vanaf de geboorte via het werk tot de transformatie tot een prachtig sieraad. Of bezoek de steenhouwerij Gema of de Granát Gallery om andere granaatjuwelen en demonstraties van steenhouwen en sieradenproductie in Turnov te zien; je kunt zelfs zelf wat steenhouwen in de galerij proberen. De sprankelende producten van Granát, d.u.v., Turnov, worden ook tentoongesteld in het Bohemian Granet Museum in Praag.

Productie van sieraden in Tsjechië

Een door Goethe bewonderde schoonheid

Als je de juwelen in het Boheems Paradijs fascinerend vond, zul je versteld staan in het Streekmuseum in Most. Hier kun je enkele van de kostbaarste sieraden van Tsjechië zien - een set granaatjuwelen die toebehoort aan Ulrika von Levetzow, de laatste grote liefde van Johann Wolfgang Goethe. Experts zeggen dat de set bestaande uit een ketting, oorbellen, ring, riemgesp en een paar armbanden met in totaal 469 Boheemse granaten de grootste bekende set Boheemse granaten ter wereld is. Bovendien heeft het de grootste Boheemse granaat van het land.

Schat graven in Třebenice

Zo'n grote steen zul je niet vinden, maar misschien verzamel je wel wat kleine rode granaatkorrels als je het Boheemse Granaatmuseum in Třebenice bezoekt. Bezoekers kunnen in het museum proberen om granaatgravers te zijn door het zand op te graven dat afkomstig is van granaatafzettingen.

Zeven interessante feiten over Boheems granaat

Wist je dat deze rode edelsteen...
  • eeuwenlang beschouwd als de steen van pelgrims en reizigers, die hem vaak als talisman droegen?
  • te vinden op de ark van Noach? Het werd naar verluidt gebruikt op een lamp die hem 's nachts hielp navigeren.
  • werd gedragen door ridders in de Middeleeuwen? Ze hadden granaten op hun wapens – niet alleen ter versiering, maar vooral als bescherming tegen verwondingen.
  • levensenergie verhoogt en activiteit aanmoedigt?
  • verdiept verlangen, moed en zelfvertrouwen?
  • vriendschap beschermt en helpt verdriet te overwinnen?
  • geneest? Aangenomen wordt dat het helpt bij hartaandoeningen, het reguleert de bloedcirculatie en druk, vermindert onvruchtbaarheid, handhaaft het metabolisme en geneest wonden.
     

Waar Boheemse granaat sieraden kopen?

Je kunt een bezoek brengen aan een van de filialen van de traditionele en grootste fabrikant van Boheemse granaatjuwelen – Granát, d.u.v. Hun winkels zijn te vinden in Turnov en Praag, maar ook in Liberec, České Budějovice en Český Krumlov.

Meer informatie