Prag för barnfamiljer – 13 gånger annorlunda

Prag för barnfamiljer – 13 gånger annorlunda

Ta dig till platser där barnen kan leka av sig, ha kul och till och med få reda på och lära sig något intressant. Vi hjälper dig!

HemsidaWhat's NewPrag för barnfamiljer – 13 gånger annorlunda
Prag har mycket att erbjuda för alla vuxna, men barn behöver inte heller ha tråkigt. När man ger sig av till Tjeckien och Prag är det självklart nödvändigt att vandra runt på alla de platser som sticker ut på instagrambilderna, som Karlsbron med Pragborgen i bakgrunden eller panoramat över Gamla stan med sina oräkneliga torn. Men de flesta barn uppskattar inte alltid de platserna och skulle hellre vara på en lekplats eller i en djurpark. Det gör ingenting! Vi ger dig 13 tips på vart du kan ta dig i Prag med barn i vilket väder som helst.

Kul för hela familjen

Prags Zoo

Hiten nummer ett i Prag, som förmodligen alla barn uppskattar är Prags Zoo. Du hittar det i det vackra kuperade landskapet vid floden Moldau. Visste du att den i oberoende underökningar regelbundet placerar sig bland de 10 bästa djurparkerna i världen? Det senaste tillskottet som du kan se fram emot är Darwinpaviljongen, som presenterar djur från Australien och Tasmanien. En verklig raritet är de fyra tasmanska djävlarna eller rättare sagt pungdjävlarna. Var inte rädd, de är gulliga små djur. Här kan du också träffa på nästan alla djur du kan tänka dig i en miljö som så mycket som möjligt liknar deras naturliga. Har kommer ni säkert att tillbringa hela dagen....

Trampbåtar på Moldau

Slovanský ostrov (Slaviska ön) i Moldau, inte långt ifrån Nationalteateret finns det en uppsjö av roddbåtar och trampbåtar. Om du vill ta dig en timme ute på floden är det hit du ska. Med de allra minsta barnen eller spädbarn blir du inte utsläppt på floden, men med barn i skolåldern går det bra. Låna en trampbåt och njut av en utsikt över Prag från ett helt nytt perspektiv! Vi garanterar att barnen kommer tycka att det är toppen.

Parken Ladronka

Parken Ladronka ligger inte i stadens centrum, som t.ex. den populära parken Stromovka. Men Ladronka har något speciellt. Här hittar du de bästa förutsättningarna för in-lines i hela Prag. Runtom i parken finns det kilometerlånga asfaltsvägar som bara är till för in-lineåkare. Du kanske inte har tagit med dig dina in-lines till Prag, då kommer du säkert att uppskatta in-linesuthyrningen som ligger nästan mitt i parken i den gamla gården Ladronka, som parken är uppkallad efter.

Järnvägslandet

Gillar du, eller rättare sagt, gillar dina barn modelljärnvägar? Om de gör det, kom och se den fantastiska lilla världen Království železnic (Järnvägslandet) i stadsdelen Smíchov precis vid tunnelbanestationen Anděl. Här kan du se hundratals meter järnvägsspår, tiotals tågmodeller och bilmodeller som lämnar företräde vid korsningarna, modeller av berömda byggnader och platser i Tjeckien och du kan uppleva den unika atmosfären när dag och natt avlöser varandra. En gigantisk modell av Prag hör förstås också till. Du ska få se att det inte bara är tekniskt lagda barn och föräldrar som kommer att bli imponerade.

När det regnar...

Pragmuseum för tjejer och killar

Att rekommendera museibesök för barnfamiljer är kanske lite att ta i. Men alla museum som vi rekommenderar är kort och gott annorlunda och har tänkt på barnen. Národní technické muzeum (Det Nationella teknikmuseumet) på kullen Letná imponerar på stora och små. Den populäraste hallen är den s.k. transporthallen med tjeckiska och utländska bilar, tåg, flygplan och annan större teknik. Här kan du till exempel se den första bilen som gjordes på tjeckiskt territorium, NW Präsident från år 1898. Med där finns så mycket mer. Precis bredvid ligger en nästan identisk byggnad – Národní zemědělské muzeum (Det Nationella jordbruksmuseet). Här får du veta allt om det tjeckiska landskapet, jakt och det traditionella fisket. Grädden på moset är takets utsiktsterrass med utsikt över Prags panorama. Om ni tycker om trickfilm och tecknade filmer får ni inte missa att besöka Karel Zemanmuseet vid Karlsbron. Här kan barnen ”flyga“ i flygmaskiner eller ”vandra“ på Baron Münchhausens måne och titta på några av alla filmtrickens hemligheter.

Prags Planetarium

När det regnar och stjärnorna är gömda bakom molnen – eller stadens ljussmog, är det hög tid att ge sig av för att lära känna det djupa universum på Prags Planetarium som du hittar nära parken Stromovka. Upplösningen på ”duken” eller rättare sagt den 23 m stora kupolen är en av de största i Europa! Här blir stjärnhimlen verkligen verklig Det spelar ingen roll om det är mörkt eller ljust, soligt eller regnigt, natthimlen som projiceras på kupolen finns alltid till hands.

Akvariet Mořský svět (Havsvärlden)

En liten bit från Planetariet hittar du Mořský svět. Här hittar du rockor, hajar och korallfiskar. Barnen kommer att bli överlyckliga över att se den 25 meter långa korallgrottan med akvarier inbyggda direkt i klippan och mängder med andra akvarier med salt- och sötvattensfiskar och andra djurarter. Här finns även en genomskinlig vattentank med en volym på 27 000 liter sötvatten. I tanken har större fiskar från sydamerikanska floder och andra flöden i Amazonas hittat sitt hem.

Där lekplatserna finns

Men människan lever inte bara av kunskap. Framför allt inte barn. Var hittar man lekplatser? Vi har ett par tips för er. Den första ligger i Františkánská zahrada (Frantiskanerträdgården) mitt i centrala Prag ett stenkast från Václavského náměstí (Václavplatsen). En lugn oas i metropolens livligare delar med glass runt hörnet och en lekplats med klätterställningar. Missa inte heller den stora parken på Petřínkullens topp. Här hittar du en välutrustad lekplats och om dina barn längtar efter lite mer adrenalin kan ni gå på upptäcktsfärd i fruktträdgårdarna och skogen med sin lilla sjö och till och med tar er upp i toppen på utsiktstornet eller till spegellabyrinten. Här ligger Prag för era fötter! Renoveringen som genomfördes nyligen gav en av öarna i Moldau, som passande nog heter Dětský ostrov (Barnens ö), en ny lekplats. Och till slut, om ni vill ta er ut en bit från centrum, åk till naturområdet Hvězda i närheten av Břevnovklostret. Här hittar du inte bara ett antal nya lekplatser utan också en liten bäck som gjord för barnlekar. Vill du försöka släppa iväg barkbåtar utmed vattenströmmen? Om du gör det så kommer de att flyta ända till den nybyggda fiskdammen Terezka, som under de hetaste sommardagarna är perfekt att svalka trötta barnfötter i. Pröva så får ni se.