Tjeckiska borgar och slott där barnen inte kommer att ha tråkigt

Tjeckiska borgar och slott där barnen inte kommer att ha tråkigt

Ge dig av med dina barn på en utflykt till det förflutna och lär känna borgar och slott som görs levande med historier och sagor. Har du en liten prinsessa eller riddare hemma? Ta dem med dig till en plats de kommer att gilla!

HemsidaWhat's NewTjeckiska borgar och slott där barnen inte kommer att ha tråkigt
Sommarlovet är en tid för att koppla av, uppfylla drömmar, resa och lära känna nya saker. Alla ser fram emot den här årstiden – både små barn och deras föräldrar. Vi ger dig tips om var i Tjeckien du kan uppfylla dina barns drömmar och var du hittar de bästa möjligheterna till oförglömliga upplevelser. Det är inte många små tjejer som skulle stå emot drömmen att vara prinsessa på ett slott fullt med underbara hästar eller tror du att det finns någon liten kille som inte skulle vilja prova på hur det är att sova över i en riktig medeltida riddarborg?

Slottet och Stuteriet Kladruby

Känner du någon liten tjej som inte gillar vackra och starka hästar? Det finns nog inte många sådana. I Kladruby nad Labem, som ligger i närheten av staden Pardubice i östra Böhmen, kan era döttrar och söner – få träffa så mycket hästar de har lust med. Stuteriet i Kladruby nad Labem är ett av de äldsta fungerande stuterierna i världen. Redan år 1579 upphöjde kejsar Rudolf II det till kejserligt hovstall och sedan dess är det hem för kladruby-hästarna, en unik tjeckisk ras, framavlad för ceremoniändamål vid kungliga hov. Idag används rasen vid de kungliga hoven i Danmark och Sverige. Rundturen tar dig genom stallen, slottet med kejsarens och kejsarinnans rum, vagnstallarna och sadelkammaren. Det finns rundturer för barn på engelska och tyska, men du måste boka i förväg. Vill du sedan prova på hur adelskapet färdades förr i tiden så bjuder vi in dig till en unik simulator för en tur i häst och vagn!

Labyrintariumet Loučeň

I parken vid slottet Loučeň, nordost om Prag, hittar du ett labyrintarium – en raritet som inte har någon motsvarighet i hela Centraleuropa. Du och dina barn kan gå vilse – men var inte orolig, ni hittar rätt igen – i tolv labyrinter och slingervägar i den sexton hektar stora slottsparken. Alla labyrinter är olika så dina barn kommer garanterat inte bli uttråkade. Underhållningen börjar på riktigt när mörkret faller! På slottsgården har de nämligen till och med en ljuslabyrint. Vet du vad som är skillnaden mellan en labyrint och en slingergång? Inte? Det gör ingenting på slottet Loučeň talar de gärna om det för dig. Ätten Thurn-Taxis säte kan barn bekanta sig med under de speciella rundturerna för barn. De kan reserveras på engelska eller tyska om man bokar tillräckligt lång tid i förväg. Slottet är ett av de få som är öppet året runt och som arrangerar evenemang under hela året.

Det medeltida Dětenice

Slottsanläggningen Dětenice, norr om Prag, är känd för sin restaurang med medeltida atmosfär. Om du har försökt lära dina barn sedan de var små att man äter med bestick och inte med händerna, är det nog bäst att inte ta med dem hit! Här tar man nämligen medeltiden på allvar, och när du tar dig en bit stekt kyckling så gör du det på äkta medeltida vis – med händerna. I Dětenice finns inte bara det medeltida värdshuset utan även ett medeltida hotell, bryggeri och framför allt ett slott, som är förberett för barn. Här väntar dig sago-, spök- och häxrundturer. På sommaren har man dessutom varje lördag och söndag medeltida riddartorneringar på den lokala arenan! Rundturer på slottet eller bryggeriet går på beställning att få på engelska, tyska eller ryska.

I Askungens fotspår på borgen Švihov

Den medeltida borgen Švihov hittar du i sydvästra Böhmen inte långt ifrån nationalparken Šumava. Det rör sig om ett vattenslott, vilket innebär att dess försvarsstrategi mot fiender var en vallgrav. Den är än idag delvis fylld med vatten! Här kan du färdas med roddbåt och förstå hur fienderna som belägrade borgen kände sig… Och de som känner till den tjeckisk-tyska filmsagan om Askungen, kommer också att känna igen sig. Det var just på den här borgen som filmen spelades in, borgen Švihov var nämligen Askungens och hennes elaka styvmors hem. På borgen kan du se en utställning tillägnad Askungen och sedan promenera omkring borgen på kunskapsleden, som visar dig de mest kända inspelningsplatserna. Rundturerna kan beställas på engelska eller tyska.

Här bor man som adelsmän och prinsessor

Vissa borgar och slott i Tjeckien erbjuder unika möjligheter för övernattning. Prova till exempel borgen Kost. Den ligger i Český ráj (Det Böhmiska Paradiset), norr om Prag, och för inkvartering erbjuder man här en fullt inredd lägenhet. Den är bara för fyra personer, så ni kommer att vara helt för er själva på borgen under natten. Till lägenheten hör en inhägnad trädgård inne på slottsområdet. (Under år 2021 är det, på grund av renovering, bara möjligt att boka övernattning i september och oktober). I Nové Město nad Metují i östra Böhmen i närheten av Hradec Králové får man till och med nyckeln till slottet! Lägenheterna är utrustade med unika historiska möbler och i priset ingår en rundtur på slottet. Lägenheterna i slottet Děčín i norra Böhmen erbjuder en enastående atmosfär med utsikt över slottsträdgårdarna .  Här kan du övernatta på slottet Litomyšl, ett kulturminnesmärke som finns med på UNESCO:s världsarvslista, i det tidigare slottsbryggeriet där kompositören Bedřich Smetana föddes.

Mer information

www.pardubice.eu/en/
www.zamekloucen.cz/en/
www.detenice.cz/en/
www.hrad-svihov.cz/en
www.kost-hrad.cz/
www.novemestonm.cz/tourist-2/
www.idecin.cz/en