14 tips på hotell med underbart kök

14 tips på hotell med underbart kök

Vi ger dig tips inte bara på var du kan bo utan också var du äter bäst!

HemsidaWhat's New14 tips på hotell med underbart kök
I Tjeckien kan du hitta fantastiska platser som det är värt att åka till. Och att äta på. Idag presenterar vi tillsammans med Lukáš Hejlík några platser som är värda ett besök. Lukáš Hejlík är en skådespelare som med sitt teaterprojekt under 18 år har rest kors och tvärs över hela Tjeckien. På sina resor antecknar han sina gastronomiska tips från små bistroer till stiliga restauranger, men han glömmer inte heller kaféer, barer, krogar, konditorier och bryggerier.

Hotell Aplaus i Litomyšl – förknippar lyx och historia med samtiden

Hotell Aplaus i det östböhmiska Litomyšl öppnade för ett par år sedan i tre kulturminnesskyddade byggnader i stadens historiska centrum. Just sammankopplingen och dialogen mellan den rika historien och samtiden har blivit hotell Aplaus motto. Lukáš Hejlík lägger till: „Här finns ett vackert slott, trädgårdar men även samtida arkitektur och de underbara bänkarna, som finns utplacerade över hela staden. Och dessutom restaurang Bohém!“

Grandhotell Pupp – komfort, som du har förtjänat!

Exklusivt boende efter din egen smak i hjärtat av Karlovy Vary i västra Böhmen upplever du till exempel på Grandhotell Pupp. Varje rum bevarar, tack vare hotellets unika arkitektur, sitt unika utseende. Samtidigt arbetar man här med aktuella trender, här vilar man inte på sina lagrar. „Alla borde åka dit och titta åtminstone en gång! Det här ikoniska hotellet har glänst i hjärtat av kurorten Karlovy Vary sedan 1701. Under hela den tiden har det lockat konstnärer, vetenskapsmän, statsledare och andra personligheter. Nu kan det även locka gastronauter. Köksmästarna på Grands restaurang har återvänt till det klassiska tjeckiska köket som det såg ut när det erövrade hovet i Wien. Har kan du verkligen smaka det tjeckiska köket eftersom Pupp kan stoltsera med utmärkelsen Czech Specials.“

Spa Hotell Lanterna – en unik avkoppling i bergen

Det bekväma Spa hotell Lanterna i Velké Karlovice i Beskydybergen hör med rätta till de mest eftersökta målen för wellness och romantiskt boende i hela Tjeckien. Koppla av och skäm bort dig själv i den behagliga miljön i ett av de modernaste hotellen i Beskydybergen. „Hotellet lagar idag mat för hotellgästerna men du kan också reservera en upplevelsemeny i restaurangen Vyhlídka. Köksmästaren Josef Tydlačka arbetar med regionala leverantörer, särskilt för ostar och foreller. Självklart älskar gästerna den traditionella soppan valašská kyselica. Eller brynzové halušky (gnocchi med fårost och bacon), som man här framställer från pumpa istället för vanligen från potatis.“

Hotel Bonato i Náchod – en kurort för din tunga

Náchod i östra Böhmen har ett vackert slott, torg men också ett hotell. Bonato ligger i staden Náchods kurortsdel. Ägarna har drivit sitt ställe i snart 15 år och har sin fasta köksmästare som verkligen skapar magi på tallrikarna. „Hotellägarna älskar Italien och den kärleken går igen i deras menyer, där du också hittar tjeckiska klassiker.” Så här kan du pröva på oxkinder och bläckfisk, revbensspjäll eller hemgjord pasta, rågbröd och focaccia.“ betygsätter Lukáš Hejlík.

Klika Kitchen & Coffee i České Budějovice

Familjehotellet ligger i den äldsta historiska byggnaden i centrum av det sydböhmiska České Budějovice alldeles i närheten av dominikanerklostret och dessutom i en lugn miljö nere vid floden. „Köksmenyn avspeglar säsongerna och namnger perfekt leverantörerna, till exempel ostarna från herr Diviš från Chrášťovice, kycklinguppfödarna Loužná och familjen Kořénkovs gård Vícemil. Perfekt tillagad flankstek helt effektfullt, smakfullt och visuellt presenterad med vitlöksgroddar. Till det, potatismos med grädde och gyllenbrun lök. Pröva gärna också den sydböhmiska soppan kulajda.“

Nebespán café & apartments – boende och ett oerhört stiligt kafé i Šumava

I det lilla familjehotellet i Kašperský Hory (Kašperskýbergen) i landskapet Šumavasödra Böhmen med sin unika atmosfär hittar du inte bara utmärkt kaffe, högkvalitativ matlagning från den franske kocken och rasande stilig inkvartering, utan framför allt vänlighet och professionalitet. „Det var ett av de första ställena som fick folk att resa långväga för fantastisk matlagning. Ägarna har förvandlat den tidigare kyrkliga flickskolan till en underbar plast. Här har man haft ett antal franska kockar och konditorer och kvaliteten håller sig fortfarande på samma nivå.“

Hotel Ostrov u Tisé – avkoppling med en unik atmosfär

Letar du efter en idealisk plats för att tillbringa en romantisk helg eller en lugn semester fylld med avkoppling? Utnyttja tjänsterna på det fyrstjärniga hotellet med sin bassäng, restaurang och sitt wellnesscentrum, som kan stoltsera med en fantastisk utsikt över den orörda naturen i České Švýcarsko (Böhmiska Schweiz) i norra Böhmen. „Hotell Ostrov ligger i en underbar dal, som utsmyckas av uppstickande klippöar. Det bokstavligen tronar på en plats som gud förmodligen tyckte särskilt mycket om att skapa. Det är ett område där du verkligen kan koppla av. Du kommer bli överraskad av patéutbudet, särskilt den av foie gras. Andra delikatesser är pastramin från den lokala charkuteristen, den grillade fårosten eller schnitzeln som täcker hela tallriken.“

Villa Regenhart i Jeseník – förnyad berömmelse

En av de vackraste villorna ligger inte långt från kurorten Jeseník i norra Mähren och kopplar samman den historiska atmosfären med en avslappnad modern miljö. Den ursprungliga textilfabriken har genomgått en generalrenovering och erbjuder nu lyxboende med ett wellnesscentrum. „Den här villan har smyckat Jeseník ända från år 1898, då den byggdes på väverifamiljen Regenharts önskan. På den tiden var Jeseník det största tillverkningscentret miltals omkring. Efter renoveringen 2016 har villan blivit ett hotell som har lyckats sammanfoga den historien med dagens matlagning och det otroliga wellnesscentrumet.“

Art Deco Imperial Hotell Prag

Missa inte att bo på Prags art deco-pärla med sina kubistiska inslag, som har kompletterats med mosaik i senjugendstil. Upplev atmosfären från det tidiga 1900-talet i det berömda hotellet och kaféet Imperial i centrala Prag. „Om man brukar säga att alla åtminstone en gång måste går på Nationalteatern så gäller också att alla borde pröva kulajdasoppan på Imperial. Om man idag ser kalvkinder i rödvin på många matsedlar i Tjeckien, så var säker på att den vågen kom härifrån. Och dessutom lammläggen!“

Hotell Bartoš ve Frenštátě pod Radhoštěm – eller vad en familj kan skapa

Det här är verkligen ett familjeföretag i Frenštát pod Radhoštěm i Beskydybergen: farfar Leo Bartoš och farmor Jiřina köpte hotellet, svärsonen Kamil ansvarar för inkvarteringen dottern Jiřina har hand om ekonomin, den andra dottern Lenka sköter kökets inriktning och sonen Leo basar för restaurangen. „Det här stället har en intressant historia, men nu är det dags att besöka det. Från personalbostäder till ett hotell. Matsedeln på deras restaurang Ardesia har ett par specialrätter, pröva till exempel anka med potatisplättar och surkål eller bullar med vaniljkräm.“

Amande Restaurant Hustopeče – under mandelträdens skugga

Restaurant Amande i Hustopeče i södra Mähren sammanflätar ett par unika koncept, som ger dina sinnen en fullständig upplevelse. „Hustopeče har sin unika park av franska mandelträd, som gömmer hotellet Amande i sin mitt. Lika stor uppmärksamhet som ägnas maten får även vinet, vi befinner oss ju i södra Mähren, som är känt för sina viner. Så det du kan besöka i omgivningarna kan köksmästaren Honza Kalousek ge dig på tallriken – fiskarna kommer från Pohořelice, kalkonerna från Židlochovice och ostarna från leverantören Klimeš från Mikulov. Antingen du tar soppan med stekta ugnsstekta tomater och paprikor, kycklinglår med mandelsås eller kalvschnitzel med wienerpotatis kommer det att vara en njutning. Sedan har vi givetvis temaevenemangen med mandelträdsfestivalen som nummer ett.“

Hotell Horní Dvůr – kvalitetsboende på släkten Pernštejns gård

Den ursprungliga byggnaden som idag används av hotell Horní Dvůr i landskapet Vysočina tjänade under flera århundraden som bondgård och dess historia sträcker sig tillbaka till 1500-talet. Hotellet erbjuder nu luxuöst boende i känsligt renoverade miljöer med bevarade fragment av den ursprungliga utsmyckningen. När man är ute och reser kan vem som helst bli hungrig, även Lukáš: „Ibland åker man på utflykt och så börjar det kurra i magen. Och det är bara bra. Bredvid Horní Dvůr betar får och lita på att du av köksmästaren Libor Buřval kommer att få smaka fantastiskt lamm, till exempel med musseronbiffar och potatismos. Som avslutning kan du pröva bullarna med vaniljkräm.“

Dvůr Hoffmeister (Hoffmeisers Gård) i Číčovice – mat, avkoppling och hästar

En liten bit från Prag i Centralböhmen hittar du Dvůr Hoffmeister (Hoffmeisters Gård). „För ungefär 20 år sedan började familjen Hoffmeister renovera den förfallna bondgården och förvandla den till en välbesökt ridanläggning. Tio år senare kom restaurangen, som hör till de bästa i hela Tjeckien och sedan även ett hotell. Köksmästaren presenterar verkligen konst på tallrikarna. Antingen det är de marinerade ankbrösten, ankbuljongen med leverfrikadeller eller vildsvinsbogen med nyponsås kommer det att vara en stund då du inser hur skönt livet verkligen kan vara.“

Jítravský dvorec (Jítravskýgården) – hemlagat med en stjärna

Här bjuder man på ekologiskt lammkött och dessutom föder de upp angusboskap. De gör getost och korv och runt i de omkringliggande jakthägnen har de vilt. Allt det är Jítravskýgården i Lužický hory (Lužickýbergen) i norra Böhmen. „Det stora projektet som började med ombyggnaden av värdshuset till ett fyrstjärnigt hotell, fortsatte med ölstugan i närheten med sitt pensionat och till slut fick den förfallna bondgården också en ny funktion, där man byggde en ridanläggning för dressyr och banhoppning. Sedan kan du på restaurangen U Podkovy välja hönsbuljong, ugnsstekt kaninsadel, egna biffar, hjortstek eller lammrygg”, avslutar Lukáš Hejlík sina mattips från hela Tjeckien.