Glamping 10× olika sätt

Glamping 10× olika sätt

Eller var ska man resa i Tjeckien för camping med stil?

HemsidaWhat's NewGlamping 10× olika sätt
På hotell har du bott, inkvartering i städer är inte din grej och du letar efter ovanliga upplevelser och äventyr i naturen? Samtidigt är du inte intresserad av att sova på liggunderlag och sovsäck i på en campingplats? Glamping är det du letar efter. Det rör sig om övernattning ute i naturen med en smula lyx. Lagom lyx. Det kan nämligen hända att du kommer att bli utan WiFi och ibland utan el. Men du kommer att kunna njuta av en maximal uppkoppling med naturen, romantik och behaglig sömn. Var i Tjeckien ska man resa då?

Glamping vid vatten

Vad kan vara mer romantiskt är att på kvällen sitta med ett glas vin och titta in i brasan som speglar sig på vattenytan? Eller på solnedgången över sjön…

Dobčice dammarna (Dobčické rybníčky)

Den här glampingplatsen hittar du i närheten av České Budějovice i södra Böhmen. Det är bra ett stenkast till den lilla byn Holašovice, ett av UNESCO:s kulturminnesmärken. Timmerstugorna står direkt ovanför dammens yta och du kan fiska direkt från terrassen. Garantin för en avkoppling från den moderna världen är på sin plats, eftersom det här saknas elektricitet och givetvis även WiFi. Istället kan du dricka vin i hängmattorna, sola dig på stranden eller slappna av i en hot-tub.

Hide and Seek Aranka

De luxuösa skogsstugorna som ligger vid vattnet kan stoltsera med vinst i tävlingen Designblok år 2019 ligger vid foten av bergsområdet Šumava mitt ute i skogen. Har kommer du inte att sakna någonting. I köket hittar du till och med en french press eller kannor för japanskt te. Hembakat bröd som välkomstpresent är en behaglig bonus. Njut av den uppvärmda bastun och den svala sjön. Inkvartering är möjlig för ett minimum på 2 nätter för två upp till fyra personer.’

Vattenstugorna i Čejkovice (Vodní domky)

I närheten av České Budějovice finns på ett område av 12 hektar plantskolor ett antal skogssjöar på vilka 3 vattenstugor flyter. Här kan du se fram emot att vara ett med naturen. Respekten till naturen visas också i stugornas modernt designade interiörer. Utan elektricitet, men annars med komplett komfort kan du helt ägna dig åt avkoppling och en digital detox. Fiske är tillåtet här. 

Glamping i tält

Har du alltid förknippat sova i tält med något obekvämt, myggor och gemensamma hygienutrymmen för hela campingplatsen? Pröva i år att tälta på ett annat och bättre sätt. Vi ger dig tips på hur.

Glamping Brdy

I bergstrakten Brdy sydväst om Prag ligger den luxuösa glampingplatsen, som inte skäms för ordet glamorös. På Glamping Brdy sover du inte bara ut ordentligt utan både din kropp och själ njuter av sin avkoppling här. Till disposition har du bastu, badtunna och eldstad för grillning på kvällen.

Jurta

På halva vägen mellan Karlový Vary och Plzeň i byn Chlum i västra Böhmen hittar du uppställda jurtor – det typiska boendet för de Centralasiens migrerande stammar, på en privatägd äng. De bekvämt utrustade jurtorna inkvarterar utan problem 4 personer och tack vare den idealiska harmonin med naturen passar de inte bara för yoga och avkoppling med en bok i handen. Hit tar du dig snabbt med bil från alla de västböhmiska kurorterna.

Malešov Camp

Vid Kutná Hora i byn Malešov i Centralböhmen ligger en medeltida fästning och under den ett antal rymliga tält, där tiden stannade för sisådär 500 år sedan. Ja, ungefär. Här väntar dig doften av trä och naturliga material, och istället för skåp hittar du här klädkistor. Men samtidigt har du en alla moderna sanitetsanordningar till förfogande. Utforska fästningen, pröva på hur medeltiden smakade och spela flyktspel med barnen byggt på dataspelet Kingdom Come!

Glamping i träden

Den som inte vill sova på marken borde leta efter något med en lite större översikt. Övernattning i trädkronorna kan vara just det rätta!

Treehouse pod Ještědem

I träden vid foten av Ještěd i närheten av Liberecnorra Böhmen finns ett timmerhus som framför allt tilltalar barn. Förutom en dubbelsäng och två våningssängar finns här också ett litet kök med en gasspis och kamin för kyligare nätter. Frukost med hemodlade produkter kan du varje morgon hissa upp med repet och på kvällen kan ni grilla korv vid eldstaden under huset. Duscha gör man med vatten från den lokala källan. Är det inte varje litet (och stort) barns dröm?

Glamping i djurparken

Djurparken i Dvůr Králové och dess Safaripark erbjuder sju luxuösa tält placerade i „trädkronorna“ direkt ovanför de afrikanska djurens inhägnad. Besökare som övernattar här kommer att känna sig som på en afrikansk safari. Varje tält är har fyra sängar, egen dusch och toalett, kylskåp och utomhusgrill. I priset ingår inte bara inkvarteringen utan också obegränsad ingång till djurparken även utanför öppningstiderna.

Glamping i ensamhet

Stugor som gjorda för en meditativ helg mitt ute i naturen! Enkla, okonstlade och lugna.

Trästugan (Útulna)

På gränsen till Österrike i byn Vratěnín i gränstrakterna mellan södra Böhmen och södra Mähren mitt ute på fälten mellan åkerlapparna reser sig en stor trästuga. Den är byggd på en av de övergivna byggnaderna i de lätta gränsbefästningarna som byggdes i de här området på för 80 år sedan. Om du inte väntar dig någonting är det precis vad du får. Istället för en kväll framför TV:n kommer du att somna vid solnedgången och vakna av fåglarnas kvitter. Allt är utan vatten och elektricitet, du kan bara värma dig vid brasan. Ta med liggunderlag och sovsäck! Det är en idealisk plats för meditation i ensamhet.

En stuga i skogen (Chata v lese)

Stugan i skogen vid fiskdammens strand med sin egen bastu hittar du i södra Böhmen vid byn Pluhův Žďár en liten bit från slottet Červená Lhota. Vad väntar dig här? Skogens lugn, som kommer att omge er och fiskdammens yta, där ni kan svalka er efter bastun. I området finns inga andra stugor eller annan bebyggelse – ni kommer att vara helt för er själva! Stugan är avsedd för två, men fyra personer sover här utan problem.