De bästa tjeckiska öllederna
När någon nämner Tjeckien kommer de flesta att tänka på arkitektoniska landmärken samt en dryck som har den längsta traditionen i Tjeckien - öl. Öl har bryggts här under århundraden och även pilsnern uppfanns i Tjeckien på 1800-talet. Det var i staden Plzen, eller Pilsen. På senare tid har bryggerierna haft en boom, något som också har främjat mikrobryggerierna som letar efter nya sätt inom traditionen. Vi ska visa dig vart du kan göra en utflykt utmed en ölled.

Krkonošes ölled

Riesengebirge ligger i Nordböhmen. Riesengebirges ölled, som är öppen till slutet av september, ansluter de vackraste och högsta delarna av Riesengebirge och utmärkt öl. Riesengebirges ölled erbjuder besökare en 30 kilometer lång bergsvandring med fyra stopp där du kan avnjuta öl från fem lokala mikrobryggerier (Hendrych Brewery – Friesovy boudy, Pivovarská Bašta med sin Krkonošský Medvěd-öl, Trautenberk Brewery, Pec Brewery, och Penzion Andula med Fries-ölen).

Podorlices led för ölcykling

Om du gillar att cykla kommer du uppskatta att göra dina cykelturer intressantare med några ovanliga äventyr. Prova ölcykelturen, den längsta ölleden i Tjeckien, där kan du få veta mer om historien bakom de tre bryggerierna i Podorlice-regionen i Östböhmen. De individuella lederna erbjuder olika svårighetsgrad och du besöker bryggerierna i Rychnov nad Kněžnou, Dobruška och Potštejn. Den längsta är 41 km och den kortaste 5 km. Bara att välja. Naturligtvis kan du prova på ölen eller åtminstone besöka bryggerierna längs vägen.

Sydböhmens ölleder

I Sydböhmen kan du vandra eller cykla utmed sex ölleder för turister. De inkluderar exempelvis BudvarČeské Budějovice, Samson, Dudák i Strakonice, och en hel rad mikrobryggerier. Sex ölleder erbjuder möjligheten att prova på olika öl och se närliggande turistdestinationer så som Orlíks slott, klostret Vyšší Brod eller Šumavas nationalpark.

Tišnovs ölled

I Tišnov-regionen i Sydmähren, nära staden Brno, har ett stort antal mikrobryggerier som framställer originalöl dykt upp senaste åren. Det finns sju ställen som medverkar i Tišnovs ölled, och leden tar dig till lovordade bryggerier i Kvasar eller Genius Loci. Innan du ger dig av rekommenderar vi att du får mer information på turistinformationscentret i Tišnov. Skål!

Erzgebirges ölled

Ljus och mörk lager från Žatec-humle, ljust öl av vete som följer tyska recept, eller uppfriskande lemonader med låg alkoholhalt – allt detta hittar du utmed ölleden i Erzgebirge i Nordböhmen. Leden ansluter tolv tjeckiska och tyska bryggerier i en rundled för alla ölentusiaster. Du kan prova några lokala märken som skapats från en lång ölbryggningstradition på båda sidor om gränsen. Kranarna erbjuder varm porter och starköl, toppjästa maltöl eller radler från örter och källvatten från Erzgebirge. Du kan börja leden direkt i Žatec, vid Humle- och öltemplet.

Lusatiska bergens ölled

Lusatiska bergen, en naturskön bergskedja i Nordböhmen, är ett populärt ställe med bryggerier. Stora bryggerier och mikrobryggerier i samma grannskap. Ölleden ansluter till alla och erbjuder också äventyr som friskar upp dig lika mycket som en korrekt kyld lager när du går från ett bryggeri till ett anat. Leden ansluter populära bryggerier som Kocour in Varnsdorf, eller bryggeriet Cvikov, samt små familjeägda företag som Kotouč i Česká Kamenice. Ölleden i Lusatiska bergen kan vandras på några dagar och göras till cykel under en helg. Leden har ungefär tio stopp och du kan utgå från Česká Kamenice, eller Česká LípaBöhmiska Schweiz nationalpark.

Beskidernas ölled

Ölleden i Beskiderna i Mähren tar dig till en pittoresk landsbygd i denna charmiga bergskedja. Leden ansluter små och stora bryggerier där du kan smaka på skillnaderna mellan de individuella ölen. Naturligtvis kan du kombinera nöje med välbehövlig vila mellan vandringarna eller läsa mer om bryggkonsten. Denna led inkluderar 16 deltagande mikrobryggerier, exempelvis Hukvaldy Mikrobryggeri, Štramberk stadsbryggeri eller Beskydský pivovárek Ostravice.