De bästa tjeckiska öllederna

De bästa tjeckiska öllederna

Vandra de tjeckiska öllederna och förena sport och god öl!

De bästa tjeckiska öllederna
När man talar om Tjeckien så kanske de flesta människor tänker på något arkitektoniskt kulturminnesmärke. Men också på drycken med den förmodligen den största traditionen i Tjeckien – öl. Öl har bryggts här i århundraden och lagerölet av pilsnertyp uppfanns till och med här på 1800-talet. Konkret i Plzeň (Pilsen), som namnet antyder. Under de senaste åren upplever bryggerierna en boom och med den ökar också antalet minibryggerier, som letar nya vägar i den traditionen. Vi kommer här att visa er vart man kan ge av sig på öllederna.

Ölleden i Krkonoše

Bergskedjan Krkonoše hittar man i norra Böhmen. Ölleden i Krkonoše, som är öppen till slutet av september, förbinder de vackraste och de högsta delarna av Krkonoše med utmärkt öl. Ölleden i Krkonoše erbjuder sina gäster bergsvandring med en längd på ungefär trettio kilometer, där man på fyra olika platser kan provsmaka öl från fem av de lokala bryggerierna (Bryggeriet Hendrych – i Friesovy boudy, Pivovarská Bašta (Bryggeribastionen) med ölet Krkonošský Medvěd (Krkonošebjörnen), bryggeriet Trautenberk, bryggeriet Pecký, Pensionatet Andula med ölet Fries).

Ölleden i Podorlicko

Om du tycker om att cykla kommer du säkert att gilla att kombinera cykelturerna med ovanliga upplevelser. Pröva Ölcykelturen, den längsta ölleden i Tjeckien, där du kan bekanta dig med historiken för de tre bryggerierna i regionen Podorlicko i  östra Böhmen. De enskilda lederna har olika svårighetsgrader och du lär känna bryggerierna i Rychnov nad Kněžnou, Dobruška och Potštejn. Den längsta är 41 km och den kortaste 5 km. Har kan alla välja vad som passar. En självklarhet på vägen är möjligheten att provsmaka öl eller åtminstone göra rundturer i bryggerierna.

De sydböhmiska öllederna

I södra Böhmen kan man vandra eller cykla på sex olika turistleder. Har ligger till exempel bryggerierna Budvar och Samson  i České Budějovice, Dudák i Strakonice och en hel rad av minibryggerier. På de sex öllederna kan man pröva olika typer av öl och besöka intressanta platser som till exempel slottet Orlík, klostret i Vyšší Brod eller Nationalparken Šumava.

Ölleden i Tišnovsko

I Tišnovsko i södra Mähren, inte långt från Brno, har det under de senaste åren växt upp en hel mängd mindre bryggerier, som alla brygger sitt eget originalöl. Platserna på ölleden i Tišnovsko är totalt sju och tack vare leden kan du till exempel ta dig en titt på bryggerierna Kvasar eller Genuis loci. Det är ingen dum idé att innan man ger sig av informera sig om alla detaljer i informationscentrumet i Tišnov. Så, skål då!

Ölleden i Krušné hory

Ljusa och mörka lagrar bryggda med Saazhumle, ljusa veteöl efter tyska recept eller uppfriskande läskedrycker med låg alkoholhalt – allt det erbjuder Ölleden i Krušné hory i norra Böhmen. Ölleden sammanbinder tolv tjeckiska och tyska bryggerier i en rundtur för alla ölentusiaster. Smaka på de lokala märkena, som kommer ur den rika bryggeritraditionen från bägge sidor av gränsen. I öltapparna finns tunga öltyper som porter och stout, överjästa alesorter eller radler från örter i Krušné hory och det källfriska bergsvattnet. Du kan till exempel börja vandra på leden i öl- och humletemplet i staden Žatec.

Ölleden i Lužické hory (Lužickébergen)

Lužickébergen, den natursköna bergskedjan i norra Böhmen, är en omtyckt plats för bryggare. På en sträcka av ett par kilometer ligger både större och mycket små bryggerier. Ölleden förbinder dem och erbjuder dessutom upplevelser, som piggar upp vandringen från ett bryggeri till nästa, åtminstone lika mycket som en ordentligt kyld lager. Leden sammanbinder de idag så kända bryggerierna som t.ex. Kocour i Varnsdorf, eller bryggeriet Cvikov, men också små familjebryggerier som Kotouč i Česká Kamenice.  Ölleden i Lužický hory (Lužickýbergen) kan man vandra på ett par dagar, på cykel klarar man det på en helg. Den har cirka 10 stationer och du kan starta till exempel i Česká Kamenice eller i Česká Lípa i Nationalparken Böhmiska Schweiz.

Ölleden i Beskydy

Ölleden i Beskydy i Mähren leder genom det vackra landskapet i den här förtrollande bergskedjan. Leden länkar samman små och stora bryggerier där du kan prova de enskilda ölens olikheter. Sedan är det självklart möjligt att förena nytta med nöje och kombinera avkoppling med att bekanta sig med bryggerikonsten. På den här leden finns det 16 minibryggerier, till exempel Minibryggeriet Hukvaldy, Městský pivovar (Stadsbryggeriet) i Štramberk eller bryggeriet Ostravice Beskydybergen.