Där kan man uppleva vin skördefesterna
Efter varje skörd hör det till att fira ordentligt. Särskilt om man skördar vindruvor! Vinskördefesterna kommer även i år locka besökare till Tjeckien för att smaka vin och färsk burčák, det vill säga den jästa druvmusten. Till det hör också historiska parader, hantverksutställningar, tidsenliga marknader, folkmusik, stånd med vin och gastronomiska specialiteter – så har du ett utmärkt färdigt program för en böhmisk och mährisk vinskördefest. Välj bland de bästa tipsen för vinskördefester i södra Mähren, i Prag och andra platser i Tjeckien!

Vinfester i Mähren

Mähren är den östra delen av Tjeckien och är framför allt känd för naturliga förutsättningar för vinodling. Större delen av vin från Tjeckien kommer alltså därifrån. Du kan till exempel ge dig av till Mikulov för Pálavské-skördefesten. Den äger rum under den andra helgen i september, i år alltså från den 10:e till den 12:e september. Ge dig av och njut av tre underbara dagar, då det vandrar historiska kostymparader genom Mikulov och stadens centrum förvandlas till en historisk marknad. Runt om i hela staden har du möjlighet att provsmaka vin från de lokala vingårdarna och testa färsk burčák. En del av programmet är kvällskonserter, söndagsvandringen till Svatý kopeček (Den Heliga kullen) eller en demonstration av klassisk bearbetning av vindruvor. Under hela vinskördefesten pågår samtidigt i stora salen i Mikulovs slott den prestigefyllda offentliga utställningen De Nationella vinmästerskapen. Här har du möjlighet att provsmaka mer än 500 olika vita, rosé- och röda viner från vinområdet Mikulovsko.

Ytterligare en populär vinskördefest i Mähren arrangeras i Velké Pavlovice. I år går den av stapeln 17:e och 18:e september. Den här vinskördefesten är en verklig folklorefestival och höjdpunkten för vinodlaråret för hela området. Här väntar dig två dagar fulla av upplevelser, sång och dans i de folkliga traditionerna och möten med utmärkt burčák och vin.

Den historiska vinskördefesten i Znojmo, som är det största evenemanget hos oss med sitt omfattande program på 13 scener i det historiska centrumet i staden Znojmo och har tiotusentals besökare, har på grund av covidåtgärderna flyttats till år 2022.

Vinskördefester i Prag

I Prag utspelar sig flera vinskördefester. Till exempel vingården som du hittar i stadsdelen Troja, anordnar i år skördefest den 11:e september på gården i barockslottet Troja. Här förbereder man provningar av vin och burčák och småsaker att äta. En vecka senare, det vill säga under helgen 18:e och 19:e september, kan du fira vinskördefesten i vingården St. Klara i Prags Botaniska trädgård. Platsen erbjuder en stilig utsikt över hela staden. Det kommer inte heller att saknas burčák från de lokala druvorna, vars kvalitet är legendarisk. Den rika lokala produktionen omfattar vin från kvalitativa druvsorter, cuvée och fruktbrännvin. Ett annat omtyckt område i Prag där du kan fira den nya skörden är direkt i Svatováclavská vinice (St. Václavs vingård) vid Pragborgen. Här genomförs den 28:e september ytterligare en årgång av Svatováclavského vinobraní (Sankt Václavs vinskördefest). Här finns det smakprov av de bästa böhmiska och mähriska vinproducenterna och det kommer inte heller att saknas burčák, musik och mängder av mat. Den traditionella Vinohradské vinobraní (Vinohradys Vinskördefest) går av stapeln 11:e och 12:e september på torget Jiřího z Poděbrad. Här väntar dig framför allt vin från mindre vingårdar i Mähren och Böhmen, som kommer att kompletteras med utländska vinproducenter från grannländerna och olika typer av den omtyckta burčáken.

Vinskördefester i Böhmen

I Mělník, en stad norr om Prag i centralböhmen, äger festivalen Mělnické vinobraní (Mělníks Vinskördefest) rum från den 17:e till den 19:e september. Programmet har planerats så att det ska tillgodose alla som är intresserade av olika konstriktningar, historia, hantverksmarknader eller konstverkstäder för barn. Det viktigaste är trots allt att du har chansen att provsmaka burčák och vin från vinodlarområdet Mělnicko. En av endast två som ligger i Böhmen. För provsmakning av kvalitetsviner från de böhmiska vinproducenterna har man avdelat en lugn zon på rådhusgården där besökarna kan slappna av från festivalens ståhej och förutom att provsmaka vin även prova på en rad olika gastronomiska specialiteter. Mělniks vinskördefest äger rum både på slottet och i centrumet i staden vid Elbes och Moldaus sammanflöde.


I Kuks i östra Böhmen väntar dig vinskördefesten traditionellt andra lördagen i september, i år betyder det följaktligen 11:e september. Här kommer det att finnas mer än 100 olika viner för provsmakning. Den romantiska miljön i det unika barockkomplexet med statyer skapade av Matyáš Bernard Braun som skapar en enastående och oförglömlig upplevelse.

Ytterligare en stad som du kan ge dig av till är Litoměřice på gränsen mellan centrala och norra Böhmen. Vinskördefesten, som traditionellt anordnas Litoměřice i mitten av september, äger i år rum 18:e september. Har kan du se fram emot kulturprogram, musikuppträdanden, vinprovning, burčák och andra delikatesser. En nyhet i år kommer att vara en utökning med flera scener på fler olika platser i den historiska stadens centrum.