Vet du vem František Kupka var?
I år firar vi 150 år från den geniale 1900-talsmålarens födsel. Hans verk ställs ut på världens främsta gallerier och när av en händelse något av Kupkas verk är till försäljning attackerar priserna alltid nya rekord. Ge dig ut i spåren efter grafikern, illustratören och en av det abstrakta måleriets grundare, František Kupka.

Lär känna František Kupka

František Kupka föddes 23:e september 1871 i Opočno, en stad i östra Böhmen, i en tjänstemannafamilj. Han var äldst av fem barn. Han växte upp i den lilla staden Dobruška i Orlické hory (Orlickébergen) och utbildade sig till sadelmakare. Till slut förde dock hans talang honom till målarskolor i Prag och Wien. Därifrån gav han sig, som var vanligt på den tiden, till Paris. Större delen av livet levde han växelvis i Prag och Paris där han undervisade på konstskolor. Under sitt liv målande han hundratals verk, som fick enorm framgång och samlade mängder av utmärkelser. Kupka anses vara en av grundarna för det abstrakta måleriet. Först utgick hans verk från verkligheten, som han beskrev detaljerat, men med tiden blev formerna mindre och mindre realistiska och till slut förvandlades hans verk till ren abstraktion. Som en vattenskiljare inom konsten räknas hans tavla Amorfa. Dubbelfärgad fuga från år 1912. František Kupka avled den 24:e juni 1957 vid en ålder av 85 år i Paris, där han också är begravd.

Kupkas bästa

Det dyraste konstverk som sålts på auktion i Tjeckien blev i fjol tavlan Divertimento II av František Kupka, när den såldes för mer än 90 miljoner tjeckiska kronor. Det rör sig dock inte om Kupkas dyraste verk i världen. Den teoretiska förstaplatsen hör för närvarande till Kupkas tavla Tryskání II (Sprutande II) från år 1923, vars köpare i Storbritannien i slutet av år 2021 betalade 231 miljoner tjeckiska kronor. En märklig historia hör samman med hans mest kända verk – Amorfa. Dubbelfärgad fuga som föreställer ett rött och blått verk avgränsade av elliptiska linjer på en svart och vit bakgrund. Kupka upptäckte formen till sina bilder när han följde sin styvdotter Andrée, när hon lekte med en boll och tavlan visar på så sätt rörelsen i leken. Det är en av de första abstrakterna målningarna överhuvudtaget, och alltså ett banbrytande verk inom abstrakt konst. Oljemålningen på duk med måtten 211×220 cm ställdes ut för första gången på Höstsalongen i Paris år 1912. Idag ägs den av Nationalgalleriet i Prag och du kan se den på en rundvandring i Veletržního paláce (Mässpalatset).

Där du kan möta Kupka

En god idé är också att ge sig iväg till Museet Kampa i centrala Prag. Just František Kupka-kollektionen hör här till den viktigaste delen av museets samlingar. Den fasta utställningen i sju kronologiska kapitel föreställer Kupkas verk från mitten av 1890-talet till de senare verken från 1950-talet. Här kan du på ett fantastiskt sätt se de enskilda faserna i Kupkas konstnärliga utveckling. Här finns mer än ett sjuttiotal verk av denna, det abstrakta måleriets, banbrytare utställda. För tillfället finns det förmodligen inte någon större samling i världen på en plats. Största delen av de övriga verken i Tjeckien ägs av Nationalgalleriet i Prag. Det fanns ytterligare verk i Pragborgens samlingar, men den förste kommunistiske presidenten gjorde sig av med dess under 1950-talet eftersom de ansågs vara konstnärligt olämpliga. Tack och lov förstördes verken inte utan „städades undan“ i Nationalmuseets samlingar.