Här hittar du kaffe mitt i stan

Här hittar du kaffe mitt i stan

Tips på städernas bästa kaféer!

Här hittar du kaffe mitt i stan
Kaffe är en underbar dryck, som dricks på lite olika sätt i varje land. För hundra år sedan hörde det till god ton att besöka något kafé. Författare, journalister, arkitekter, konstnärer och affärsmän hade sina favoritställen. Kring bordet avhandlade man politik, konst och mänskliga relationer. Idag är kaféerna platser där man kopplar av eller har jobbmöten. Tjeckien har under de senaste 10 åren upplevt en s.k. kaféfeber. Det började ursprungligen med några kaffeentusiaster, som vill ha kaffe från ett visst plantage, känsligt rostat och noggrant tillagat av en skicklig barista. Idag hittar du sådana kaféer i varje stad. Vi kommer inom ramen för den Internationella kaffedagen, som infaller den 1:a oktober, presentera ett par fantastiska kaféer runt om i hela Tjeckien.

Pragkaféer du inte får missa

Det är i Prag som kafékoncentrationen är som störst. Även om Brno är hack i häl, men mer om det längre fram. Prag kan stoltsera med historiska kaféer, som besöktes av personligheter som t.ex. Albert Einstein eller Franz Kafka. Ett sådant kafé är till exempel Café Louvre på gatan Národní třída i närheten av Nationalteatern. Det öppnade år 1902 och du hittar det fortfarande på samma plats. Glöm baristas i rutiga byxor, här blir du uteslutande betjänad av servitörer och servitriser i strukna skjortor och med svarta flugor. Här upplever du en förgången tids atmosfär! Ett annat av de gamla klassiska kaféerna är Grand Café Orient inte långt ifrån Obecní dům. Det här är faktiskt det enda ursprungliga kubistiska kaféet i världen!Om du hellre föredrar själva kaffet och letar efter specialkaffe från mindre rosterier eller direkt från något plantage har du oräkneliga möjligheter i Prag. Pröva till exempel kaféet Místo i Dejvice. Här serverar de kaffe från det lilla pragrosteriet Doubleshot. Eller det kanske räcker med en hämtkaffe? Kafemat, också i Dejvice, gör – enligt vissa – den bästa cappuccinon miltals omkring! En avslappnad atmosfär och högklassigt kaffe hittar du i utställningslokalen och huvudkaféet hos det kända kafferosteriet La Bohème Café i stadsdelen Vinohrady. Letar du efter atmosfär? Om du letar efter autenticitet, lugn och ro får du inte missa kaféet Nový svět (Den nya världen) i stadsdelen Nový svět på Hradčany (Pragborgen). En liten lokal, ett familjeföretag och fantastiskt kaffe tillsammans med något litet hembakat. Platsen med den vackraste lilla trädgården i Prag, osannolikt lugn, noga utvalda kaffesorter och hembakade bakverk, det är Cukrárna (Konditoriet) Alchymista. Om du ger dig hit, besök också grannen, Muzeu kávy (Kaffemuseet), som ägnar sig åt kaffets historia, inte bara ur ett tjeckiskt perspektiv.

… och vad händer i Brno?

Kaffescenen i Brno är inte många steg efter den i Prag. Det finns de som säger att man hittar bättre kaffe här, i landets näst största stad, det sydmähriska Brno. Vi lämnar bedömningen till dig… Här har du i alla fall en lista på de bästa kaféerna. Dessutom hittar du alla i centrum med gångavstånd från varandra. Om du klarar så mycket koffein kan du testa allihopa, eller åtminstone ett par stycken. Coffee Bar Mymika är förmodligen det senaste tillskottet vid Moravské náměstí. Däremot har SKØG Urban Hub på Dominikánské náměstí med sin moderna skandinaviska stil sedan länge legat på listan över de bästa kaféerna i Mähren. Kafec Brněnský är ett ställe som under tiden det funnits byggt upp ett rykte som ett utmärkt val för frukostvåfflor! Sedan har vi Monogram Espresso Bar på Kapucínské náměstí som är det minsta kaféet i hela staden, här finns faktiskt bara ett bord. Men deras espresso är oöverträffad. Kavárna Punkt. – punkten är ännu ett av Brnos fantastiska fik. Veganer är välkomna hit. Sedan finns det ytterligare tiotals originella kaféer att välja bland. Du behöver bara välja i det gigantiska utbudet.

Lékárna (Apoteket) i Karlovy Vary

I centrum av den västböhmiska kurorten Karlovy Vary ligger ett ställe som inte bara stadens invånare söker sig till, kaféet Lékárna (Apoteket). Kaffe från rosteriet i Karlovy Vary, City Roasters, vänliga människor och en DJ pult. En intressant mix, men framför allt – utsökt kaffe tillagat som det ska.

Ett östböhmiskt besök i Litomyšl

Litomyšl är en liten stad i östra Böhmen, som har en sevärd arkitektur och högkvalitativ gastronomi. Besök till exempel Kafemysl på Smetanové náměstí eller kaféet Chocco Café en liten bit därifrån. På bägge ställena väntar dig en mysig atmosfär, ett högklassigt kaffeurval med olika sötsaker till.

Znojmo handlar inte bara om vin

Znojmo i södra Mähren är känt som ett centrum för vinproduktionen, men du kan även hitta andra ädla drycker här. Här serverar man till exempel utmärkt kaffe på Kávě na Knopp mitt i stadens centrum. Ägaren bytte jobb från bartender till barista och serverar sitt kaffe med hembakta godsaker.

Plzeň är inte heller på efterkälken

Kafévågen missade inte heller det västböhmiska Plzeň. På kaféet Walter gör man kaffe rostat på berlinrosteriet Five Elephant. Vill du ha espresso eller filterkaffe? Här har de bägge två. Dessutom utmärkt mat – från pannkakor med kolasås till ägg Benedict.