Adventstraditioner och folkliga sedvänjor

Adventstraditioner och folkliga sedvänjor

Den förtrollande jultiden är full med intressanta traditioner. Lär känna dem!

Adventstraditioner och folkliga sedvänjor
Julen är en helg som inte bara barn längtar efter utan även vuxna. Det är den årstiden för de långa mörka nätterna, när tusentals ljus lyser genom mörkret, en tid för glädje, förväntan och högtider. Dagens firande av Jesus födelse är förknippat med många traditioner, som är påverkade av både kristna och hedniska traditioner. Vilka traditioner lever fortfarande kvar i Tjeckien?

Här har vi advent

Adventstiden börjar precis 4 veckor för julafton, då folk börjar förbereda sig för högtiden och när utsmyckningarna på gator och i butiker börjar spridas sig till hushållen. Den första adventssöndagen börjar många människor pynta sina hem, baka julgodis och på torgen börjar jul- och adventsmarknaderna. Den största adventsmarknaden i Tjeckien går i år av stapeln i Prag på Staroměstské náměstí (Gamla Stadens Torg).

Adventskransar lyser upp i varje hem

Advent var förr i tiden et tid då man avsade sig kött och en tid för att vänta in julen.’ Idag är det inte många som håller på fastan, men vissa traditioner har levt kvar i århundranden. Den synligaste adventtraditionen i tjeckiska hem är adventkransen. Det är en krans som oftast är tillverkad av vintergröna växter, som barrträd eller murgröna, utsmyckade med fyra ljus. De ska symbolisera nedräkningen av de fyra adventveckorna. Varje söndag tänds ytterligare ett ljus. Den vackra adventskransen gör man antingen hemma eller köper på julmarknaderna.

Blommande Barbarakvistar

Blommande växter i december? Varför inte! Att plocka barbarakvistar är en gammal tradition i Tjeckien och har sina rötter i de förkristna traditionerna. På den heliga Barbaras dag, d.v.s. den 4:e december, skär man en gren från ett körsbärsträd. Man tar sedan hem grenen och ställer den i en vas med vatten och sköter om den som man normalt gör med snittblommor. Om kvisten börjar blomma innan julafton, den 24:e december, så kommer alla dina önskningar uppfyllas under det kommande året. Tidigare symboliserade de blommande kvistarna solens seger över vintern, eftersom de blommade kring midvintersolståndet. Idag är det bara en söt och doftande tradition.

Mikuláš – en försmak av julen

En annan tradition innan jul är firandet av den helige St. Mikuláš. Helgdagen firas den 6:e december, men man börjar redan fira kvällen dagen innan. Förr i världen så började nämligen inte den nya dagen vid tolvslaget, utan vid solnedgången. Så på kvällen går Mikuláš, en ängel och en djävul och besöker tjeckiska hem Snälla barn får belöningar av Mikuláš och elaka barn blir straffade av djävulen. Men djävulen fungerar bara som ett avskräckande exempel. Barnen får alltid små presenter och godis av Mikuláš, som oftast är en utklädd släkting. Under de senaste åren har det blivit en vana att de här tre överjordiska figurerna inte bara dyker upp i hemmen utan även på adventsmarknader och städernas centrum. Kvällen den 5:e december kan man i skymningen träffa på djävlar, som verkligen ser ut som om de kom från själva helvetet, än från någon barnsaga. Den här traditionen har också djupa rötter i det förflutna redan från den förkristna tiden, då underjordens portar öppnades under vintern.

Sankta Lucia och hennes olika förklädnader

På kvällen den 13:e december då man firade Sankta Lucia, besöktes hus och hem av vitklädda figurer som man kallade Lucky eller Lucia. I varje region ser Lucia lite annorlunda ut. Ibland var de insvepta i vita kläder med en ögonmask och en klapprande näbb, på andra ställen hade man mjölade ansikten eller var klädda helt i svart. De kontrollerade hemmen så att allt var i sin ordning. Idag så rör det sig i vissa regioner, t.ex. i södra Böhmen, mer om en fest för småtjejer kring 10 år, som går omkring, leker och busar med sina föräldrar.

Upplev traditionerna på egen hand

De folkliga sedvänjorna kring adventstiden upplever man bäst på en s.k. skanzen – ett friluftsmuseum. Åk till exempel till skanzen i Veselý Kopec i östra Böhmen. Den 5:e december väntar dig Předvánoční jarmark (Förjulsmarknaden) med folkliga traditioner och hantverkare. Skanzen i Rožnov pod Radhoštěm i Mähren kan du sedan besöka till exempel den 5:e december, under eftermiddagen, där man för er och era barn har förberett en traditionell Mikulášský podvečer (Mikulaškväll). Här väntar dig en rundvandring på området tillsammans med mikulášgåvor! En äkta Julmarknad kan du sedan uppleva i Rožnov under helgen 11:e och 12:e december. Hela dagen kommer det att finnas ett utbud av julklappar från folkhantverksverkstäderna, julsånger, luciatåg och hela området i den lilla Valakiska byn kommer att leva upp. Det kommer att kännas som om du förflyttat dig åtminstone 150 år tillbaka i tiden.