Återupptäck historiens storhet på The Mozart

Återupptäck historiens storhet på The Mozart

Återupptäck historiens storhet på The Mozart
När du kommer hit så blir du omfamnad från första stund. Det är svårt att sätta ord på, men det är allt från byggnaden, till personalen, till den smått magiska känslan. Sen att vi ligger 150 meter från Karlsbron och har utsikt över slottet gör det hela inte sämre, säger Stefan Rådström, General Manager.

Historien på hotell The Mozart Prague eller snarare palatset, som det faktiskt byggdes som dateras till 1628. Här fick familjen Pachta sin första vapensköld av ärkehertig Franz Ferdinand II. Skölden kan fortfarande ses i den ursprungliga ingången till palatset vid Anenské náměstí. Ett sekel senare köpte greve Hubert Karel Pachta av Rajov en tomt som en gång ockuperades av fyra radhus från medeltiden för att expandera och helt omarbeta palatset. Pachta anlitade arkitekten Jan Josef Wirch för att skapa innovation och hans inspirationskälla var den barocka designestetiken. Wirch införlivade många vackra barockmotiv genom hela palatset, såsom en myriad av vackra pelargångar, kupoler och omfattande trompe-l'œil-målningar i taket.

–Det är en härlig vibe med den klassiska arkitekturen som möter moderniteten genom de renoveringar som vi låtit genomföra på sista tiden. Vårt hotell har även det bästa läget med magiska solnedgångar, utsikten över slottet samt närheten till gamla torget och det berömda astronomiska uret, säger Stefan.


Mozart - en rebell då och nu

Greve Pachta och hans berömda palats Pachtuv hamnade snart på allas läppar som en av de mest spektakulära egendomarna i hjärtat av Prag. Man fick även rykte om sig för olika typer av påkostade soaréer, eftersom greven och hans ättlingar ofta underhöll otaliga dignitärer i palatset. Familjen var stora musikälskare och Wagner var pianolärare under ett års tid till Pachtas dotter och det ryktas om en kärlekshistoria. Wolfgang Amadeus Mozart och hans fru Constanze var stamgäster hos greven eftersom han trodde att han hittat sin orkester i Prag. Under en av sina vistelser på palatset Pachtuv fängslades Mozart symboliskt av greven (i det som nu är Signatursvit 213 – Mozartsviten) eftersom han vid flera tillfällen hade lovat att komponera flera dansstycken åt honom. Han hölls fången med några notblad och bläck, efter flera timmar avslutade Mozart äntligen sina berömda sex tyska danser, K. 509.

Även Vaclav Havel har anknytning till platsen då teatern där han jobbade på ligger vägg i vägg med palatset. Här skrev han mycket av sitt alster under 1970-talet.
– Hotellet har spelat sin roll i många historiska händelser, och du kan ana auran av de berömda gästerna som har föregått dig. Precis allt är relaterat till Tjeckien och varje gäst behandlas med en unik touch, menar Stefan.

Dolda pärlor och julens högtid

Prag kanske är en av de vackraste juldestinationerna. Hela Prag lyses upp av ljuslyktor och på varje torg hittar du en julgran eller karp till julaftonsmiddagen. Försäljare av traditionellt hantverk slår upp sina julbodar från den 25 november fram till jul. Staden lindas in i dofter av apelsin, kanel, kryddnejlika och vin. På The Mozart kommer man ge sina besökare lite extra glitter och julstämning. Den 25 till 28 november öppnar de upp innergården och bjuder på julmusik och konsthantverk till försäljning. Pengarna kommer att doneras till en by utanför Prag där många äldre bor.

–Vi vill vara en plats dit man kommer oavsett om man är gäst eller bor i Prag. Det ska vara en plats där man känner sig som hemma fast med lite extra service som ger guldkant. Så kom in och låt dig svepas med av vår charm, säger Stefan. På en ledig dag hittar du honom antingen vid Náplavka inandades den livliga atmosfären eller på jakt efter den perfekta solnedgången över Prag. Till The Mozart kommer du för historien, musiken, atmosfären och för att känna dig som en kejsare i hjärtat av Europa.