En musikalisk resa i Tjeckien

En musikalisk resa i Tjeckien

Tjeckien är hem åt en levande historia och kultur.

En musikalisk resa i Tjeckien
Känner du till kompositörerna Bedřich Smetana, Antonín Dvořák och Leoš Janáček? Låt oss följa deras liv och klassiska musik i Tjeckien. Du har möjlighet att uppleva de bästa musikstyckena i vackra konsertsalar, på slott eller utomhuskonserter.

Det finns ett tjeckiskt ordspråk som lyder: "Om någon är tjeck, är han en musiker." Det ligger en viss sanning i det, då många kända tonsättare är födda här eller har vistats i landet under längre perioder. Det kanske viktigaste stycket tjeckisk musik har varit Antonín Dvořáks Från Nya Världen, Symfoni nr 9 i e-moll. Den spelades av besättningen på Apollo 11 när de landade på månen.

Den excentriske Antonín Dvořák

Antonín Dvořák föddes år 1841 i Nelahozeves nära Prag, som son till slaktaren i byn. Du kan besöka huset där han föddes och där han tillbringade sin barndom. Idag är huset ett museum Antonín Dvořák Memorial och förvaltas av Nationalmuseet. Se till att du besöker det lokala slottet i Nelahozeves. Många anser att det är en av de vackraste renässansbyggnaderna i Böhmen. Dvořák vägrade att följa i sin fars fotspår och fortsatte med en karriär inom musiken. Hans lärare, Antonín Liehmann, inspirerade honom och han blev han en skicklig violinist, organist och spelade viola tillsammans med symfoniorkestern på Nationalteatern i Prag. Varje höst inleds Prags konsertsäsong med en spektakulär festival som bär namnet på den tjeckiska kompositören Dvořák Prague. Även om festivalen är ganska ny, är den redan en av de mest besökta festivalerna i sitt slag i Tjeckien. De viktigaste evenemangen äger rum i Rudolfinum, speciella konserter utförs i Vituskatedralen och klostret St. Agnes i Gamla stan.

Hans musik baserades ofta på tjeckiska folklegender, som den mest kända av hans tio operor, sagan Rusalka. Dvořák komponerade operan vid en liten sjö bredvid en skogsäng på hans älskade tjeckiska sommarretreat vid Vysoká nära Příbram. En förtrollande miljö för en kärlekshistoria om operans vattennymf. En rundtur till hans semesterhus, en promenad kring sjön Rusalka och Vysokás landsbygd är allt som Dvořák-fans behöver för att föra den älskade kompositören ännu närmare sina hjärtan.

Antonín Dvořáks liv är också nära besläktat med slottet Sychrov som ligger nära Liberec i det UNESCO-skyddade området Bohemian Paradise. Dvořák var god vän med den personliga sekreteraren för prins Kamil Rohan, och besökte honom ofta i Sychrov. När du besöker slottet och kommer till kapellet, kom ihåg att Dvořák spelade orgeln där under sina vistelser. I juni varje år håller man den klassiska musikfestivalen Dvořák Turnov och Sychrov. Han arbetade även i Olomouc främst åren 1888 – 1898, där han arbetade med det musikaliska sångsällskapet Žerotín. Dvořáks verk omfattar nästan 120 opus, varav de flesta är storslagna orkester, vokal- och instrumentalmusik eller dramatiska verk. Hans musik presenteras varje år på den internationella musikfestivalen Dvořák’s Olomouc. Visste du att Ingmar Bergman valde att använda Dvořáks kompositioner i sin Oscarsbelönade film Fanny och Alexander?

Det döva geniet Bedřich Smetana

Den blivande kompositören föddes år 1824 i staden Litomyšl. Hans far arbetade som ölbryggerimästare vid slottsbryggeriet. Slottet är nu UNESCO-skyddat och är ett utmärkt exempel på renässansarkitektur. Om du besöker Litomyšl så kan du ta en rundtur i slottet och Bedřich Smetanas hem –båda är värda att utforska. I staden finns också mikrobryggeriet Minipivovar Veselka som hedrar kompositören genom att uppkalla flera av sina ölsorter till exempel Bedřichova jedenáctka světlá. Hans föräldrar uppmuntrade hans musikaliska talang och han började komponera när han bara var åtta år gammal. Han flyttade sedan till Prag för att studera musik och öppnade senare en musikskola.

År 1856 reste tonsättaren till Göteborg, där han arbetade som lärare, dirigent och pianovirtuos. Under tiden i Göteborg bodde han på Stora Nygatan 11 under åren 1858–1860. Innan dess bodde han en del på hotell, både Hotell Göta Källare och Hotell Garni samt i Blombergs hus på Basargatan 8 som på 1890-talet ersattes av Götahallen/Katz-huset. Prag blev hans sanna hemstad och han tillbringade större delen av sitt liv där. Han var döv under de sista tio åren av sitt liv, men det hindrade honom inte från att komponera operor och annan musik. Hans kanske mest kända stycke, heter Ma Vlast, eller Mitt Hemland och är tillägnat floden Vltava som flyter genom Prag. När han komponerade The Secret, The Kiss, The Devil’s Wall och en serie tjeckiska danser för piano bodde han med sin dotter i en jaktstuga i Jabkenice, nära Mladá Boleslav. Huset han bodde i är nu ett museum där du kan lära dig om hans personliga liv och se hans arbetsrum.


Smetana ligger begravd på kyrkogården Vyšehrad i Prag, där Tjeckiens mest kända kompositörer, författare och artister får sin sista vila. Även om hans verk inte alltid mottogs med beundran, blev Bedřich Smetana den ledande representanten för den tjeckiska musiken och kulturen. I Prag hyllas han med Bedřich Smetana-museet nära Karlsbron. Här får du lära dig om hans liv, skapelser, misslyckanden och hans mest kända kompositioner. En av de äldsta musikfestivalerna i Tjeckien, Smetanas Litomyšl är förmodligen den största hyllningen till Smetanas liv och verk. Programmet är mångsidigt och du kan hitta både evenemang för barnfamiljer och äventyrskvällar. Festivalen äger rum på slottet Litomyšl, i den närliggande kyrkan, i klosterträdgårdarna bakom kyrkan och på slottet Nové Hrady nära Litomyšl.

Doldisen och den originelle Leoš Janáček

Leoš Janáček föddes i Hukvaldy år 1854. När han var elva år gammal skickade hans far honom till Brno för att studera och sedan till Prag och Wien. Efter studierna återvände han till Brno för att bli direktör för orgelskolan. Han arbetade som dirigent och började snart sin karriär som tonsättare. Han började studera intensivt och samlade folksånger. Han älskade naturen och Ryssland och den ryska kulturen men mest av allt älskade han mährisk folkmusik. Janáčeks operor spelas fortfarande över hela världen till stora applåder.

Janáčeks liv och verk är nära förknippat med Brno och han bidrog i hög grad till utvecklingen av Brnos kulturliv. I en av Brnos parker med alléer av ek, kastanje- och lindträd hittar du ett minnesmärke över den listiga lilla rävhonan, som påminner oss om den berömda operan av Leoš Janáček. I Hukvaldy kan du också se ett monument över den berömda kompositören med interiörerna bevarade. Ovanför staden Hukvaldy på en 150 meter hög kulle, återfinns den största slottsruinen i regionen. Det första omnämnandet av byggnaden kommer från 1200-talet. Den bäst bevarade byggnaden är kapellet St. Andrew’s (kaple sv. Ondřeje), byggd i slutet av 1600-talet. Varje år blir slottsområdet Hukvaldys med det angränsande viltreservatet plats åt Janáčeks Hukvaldy International Music Festival. Slottet är öppet för allmänheten från april till oktober. Slottsreservatet, där du kan se dovhjortar och mufflonfår, är öppet året runt. Klättra upp i slottstornet och njut av den vackra utsikten över bergstopparna i Beskiderna och staden Kopřivnice.

Allt musikaliskt i Brno pekar tillbaka till Leoš Janáček, med teatrar, konserthus och gator som fått hans namn. Plocka upp en suvenir av Janáček och följ sedan hans historiska tillhåll runt omkring i staden. Ta en promenad längs gatan Česká, dit Janáček begav sig för att dricka en kaffe eller besöka en pub. Det är fortfarande möjligt att se två av dem: Stopkova plzeňská pivnice (Stopkas Pilsner Pub) och den tidigare restaurangen U Polenků (Česká 29). Båda var populära tillhåll åt konstnärer, studenter och journalister. U Polenků var där Janáček firade den framgångsrika premiären av operan Příhody lišky Bystroušky (Den listiga lilla rävhonan) hösten 1924. Han besökte och inspirerades även av kurorten Luhačovice och var inkvarterad i Augustinerhuset under 10 års tid. Än idag är spåren av kompositören tydliga och varje år i juli arrangeras Janáček and Luhačovice Festival till minne av honom.