Vandring i Tjeckien – en del av livet

Vandring i Tjeckien – en del av livet

Tjeckien är bokstavligen späckat med vandringsleder.

Vandring i Tjeckien – en del av livet
De tjeckiska vandringslederna är enkla, genomtänkta och över 130 år gamla. Förutom att vandra i de vackra historiska städerna, finns det ett stort antal vandringsleder och natursköna stigar som går genom Tjeckiens skogar och naturområden. Vem grundlade dem, vad betyder deras färger och vad får du uppleva?

De tjeckiska vandringsledernas historia går tillbaka till 1888, då intresseorganisationen den tjeckiska turistklubben (även känd som den tjeckiska vandringsklubben) grundades. Föreningen, som finns än idag, fokuserade och fortsätter att inrikta sig på utvecklingen av turismen i Tjeckien. Ett omfattande nätverk av vandringsleder skapades och markerades ut av hundratals klubbmedlemmar. Idag finns det totalt cirka 43 000 km vandringsleder i Tjeckien! Den tjeckiska turistklubbens första rutt markerades 1889 och gick från Štěchovice nära Prag till Svatojánské proudy vid floden Vltava. Vandringsleden restaurerades nyligen i retrostil med originalmarkeringar och kopior av de historiska vägskyltarna.

1889 etablerades också en annan väg, som leder från Beroun genom byn Svatý Jan pod Skalou till ett av Tjeckiens mest besökta slott, Karlštejn. Markeringssystemet är mycket lätt att följa och du hittar målade skyltar på stolpar, stenar och träd längs vägen. Långdistans- eller bergsleder är markerade i rött och är de mest krävande. De blåa markeringarna indikerar större leder, grönt används för lokala leder, medan gult guidar dig på genvägar och kortare leder. Vid korsningarna finner du skyltar med de viktigaste vandringslederna som visar antal kilometer till de närmsta städerna.

Via Czechia – ett unikt långdistanssystem av vandrings-, cykel- och skidspår

Via Czechia löper nästan runt om hela Tjeckien. Oavsett om du är vandrare, cyklist eller längdskidåkare kan du utforska lederna! Via Czechia har tre spåralternativ, totalt 5 280 kilometer. Både North Trail och South Trail spänner mellan de västligaste och östligaste punkterna i landet, ungefär vid gränslinjen och leder över alla de högsta bergstopparna. Genom att slutföra båda lederna kommer du att vandra eller åka nästan en perfekt runda på 2 200 kilometer. Du passerar genom bergslandskap, naturreservat, skogar, ängar och andra platser med naturlig skönhet. Den leder dig också till fantastiska kulturella och historiska platser längs vägen.

Vill du ha en andligupplevelse på din vandring så tar delar av leden dig till viktiga och mindre kända pilgrimsplatser. Du kan vila och återfå energin på klostren Hejnice, Dobrá voda eller Guds moders berg nära Králíky. Vandringen tar dig även till platser såsom brunnar med sällsamma källor och kapell belägna på klippor. Det finns kanske ingen anledning att resa till Santiago de Compostela när Tjeckien har så många intressanta pilgrimsfärdsplatser!

Vandra historiska Golden Trail

Golden Trail kommer inte att göra dig besviken om du är en älskare av slott, museer, ruiner och vackra vyer. Lägg till god mat och dryck till din upplevelse och du befinner dig i himlen. Golden Trail erbjuder 631 kilometer av ny markerade (röda) vandringsleder och är ansluten till nätverket med samma namn i östra Bayern (Goldsteig) via tretton gränsöverskridande rutter, inklusive de tre historiska. Vandringen kommer att leda dig genom regionerna i södra Böhmen och Plzeň längs vägar markerade av den tjeckiska turistklubben. Du kan njuta av en etapp av leden eller tillbringa en vecka på en långdistansvandring! Du kan till exempel ta den historiska vägen och den gamla salthandelsvägen genom nationalparken Šumava. Den tar dig genom České Žleby, Stožecká luka och byn Dobrá till bergsstaden Volary med sina typiska timmerhus. Sedan vidare från Volary hela vägen till Prachatice, renässanspärlan i Sydböhmen.

Om du bestämmer dig för att utforska Třeboňsko kommer du inte att bli besviken. Detta UNESCO-biosfärreservat är känt för sina dammar och kanaler och har gott om välmarkerade stigar. Du kan ta historiska omvägar (till exempel Chateau Třeboň, som en gång besöktes av alkemisterna Dr John Dee och Edward Kelley). Missa heller inte regionens kulinariska specialiteter, i det restaurangtäta Třeboň som är det perfekta stället att avnjuta lokala fiskrätter. Om du letar efter en aktiv semester är Golden Trail det rätta valet för dig!

I björnensfotspår i Mähren

Vandringsleden Bear's Footprints tar dig till de högsta topparna av Beskiderna i Mähren. Du kommer att utforska foten av berget Lysá, eller dalen i den övre strömmen av floden Ostravice. Fem markerade leder tar dig genom regionen – de är mellan 9 till 15 kilometer långa - Bear's, Fox's, Badger's, Raven's och Hare's. Lokala experter valde ut de mest intressanta platserna, vackra vyer och de bästa stoppen för förfriskningar längs de enskilda lederna. Vandra längs med floden Ostravice till dess forsar, eller till foten av Beskiderna nära Čeladná. Du behöver inte oroa dig för höjdstigningar för lederna har en låg höjdmeter, med många kontrollpunkter längs vägen och synliga märken. Det innebär att alla besökare kan njuta av vandringen såsom mor- och farföräldrar med barnbarn, föräldrar med barnvagnar eller helgturister.

Om du letar efter den ultimata avkopplingen eller ett perfekt avslut på din vandring, bör du kolla in Miura Hotel i Čeladná som ligger precis intill Prosper Golf Resort. Hotellbyggnaden är skapad i modern arkitektur och hela hotellet är fyllt med konstverk. Precis bredvid finner du Prosper Golf Resort som har två 18-hålsbanor, puttinggreen, inomhusgolfsimulatorer, en uppvärmd inomhushall för vintern och en restaurang med vacker utsikt över vattnet. Helt enkelt den perfekta kombinationen av vandring och golf!