Guide till en grön bilsemester i Czechia

Guide till en grön bilsemester i Czechia

Guide till en grön bilsemester i Czechia
Inför sommarsäsongen delar vi med oss av en bilsemester som tar dig mellan gröna boenden, vacker natur med cykel – och vandringsleder, bondgårdar med försäljning och vegetariska restauranger för att nämna några stopp. Bilen ger dig maximal frihetskänsla och du gynnar småskaliga, lokala ekonomier på plats!

Låt oss börja i Jizerabergen (Jizerské hory) som med sin orörda natur är en fantastisk startpunkt oavsett om du väljer att resa via Tyskland eller ta vägarna genom Polen. Du möts av synen av spridda bergstoppar, skogar av gran och bok, höga klippor, bildsköna dalar, bergsbyar och otaliga kapell, kyrkor och stugor, som befolkningen har vakat över i århundraden. Ta därför med ett par bra skor och utforska någon av cykel- eller vandringslederna. Du kan följa vandringsleden från Bedřichov, via orterna Šámalova och Kristiánov till utsiktsplatsen Krásné Máří. För en spännande mountainbiketur, bege dig till singl trek pod Smrkem. Jizerabergen är också en plats för många utsiktstorn; klättra upp i det sagolika tornet Štěpánka eller det nya tornet på toppen av berget Smrk.

Om du vill lära dina barn om livet som bonde ska du ta med dem till Little Farmers. Grundarna Štefan och Sylvie har återskapat sin barndom. Med respekt för naturen har de skapat en plats där både växter och djur får plats. Kom och var med när lammen föds i april, lek i piratskeppet eller låt barnen vara med på ett sommarläger. De har en restaurang och du kan självklart köpa med dig delikatesser från gården. På getfarmen Pěnčín får du hälsa inte bara på getter och deras ungar, utan också får, grisar, kor, alpackor och en åsna. Dessutom kan du skapa eget hantverk av glaspärlor i Hantverksverkstaden. Smaka sedan på regionala rätter och specialiteter från den lokala gårdsrestaurangen.

Resan mot en grönare utsikt

Chateau Mcelys inställning till miljön är beundransvärd och inspirerande. Miljövänliga gäster är välkomna hit och du hittar till exempel en laddstation för elbilar på parkeringsplatsen. 100 procent av deras el är också grön och vattnet i badsjön i parken värms upp med hjälp av solceller. Vattenväxterna är speciellt utvalda för att bibehålla vattnets naturliga balans och det filtreras genom deras rotsystem och ett sandfilter. Man använder inte en enda droppe kemikalier, vilket gör att gäster med känslig hud kan njuta av ett dopp i sjön.

Mottot på restaurangen är lokala råvaror! Örterna växer nära slottet och på sommaren går kockarna helt enkelt längs stigen och plockar dem. De kockarna inte kan odla eller göra själva, tar de in från lokala och ekologiska bönder. De utsökta ostarna, korvarna och köttet på tallriken kommer från dem. Brödet levereras från bageriet Ledecká och den färska fisken kommer från närliggande Psinice u Libáně. Resterna från köket blir till mat åt kycklingarna eller kaninerna som bor på granngårdarna. Kom och njut av en femstjärnig grön vistelse – den andra i sitt slag i Europa!Den smaragdgröna regionen

Vysočina Från Chateau Mcely tar du dig till Vysočina där du bland annat kan göra gårdsbesök på till exempel Dvůr Ratibořice och en rundtur efterföljt av en provsmakning av deras getmjölksprodukter. Biofarma Sasov erbjuder ett liknande upplägg. För den hästintresserade är detta regionen att besöka då flera gårdar föder upp hästar och även arrangerar ridläger och dagsutflykter med häst. Det finns ett flertal ridleder som går genom det vackra naturlandskapet – ridleden från Dukovan till Javorek erbjuder intresserade platser såsom ruinerna av Holoubek eller Rabštejn slott, kvarnen Mohelský, det keltiska fortet Skřipina och naturfenomen runt floden Oslava.

Området är också känt för sina många unika boenden. Låt dig bli bortskämd i den perfekta komforten av en fullutrustad jurt och hälsocenter på Yurt Glamping Čihadlo. Den äventyrslystna kan tillbringa en, två eller flera nätter i trädtopparna på Treehouse-Stvořidla. Vysocinas vandrings- och cykelleder börjar inte långt från trädkojan och på vägen kan du svalka dig i det kalla vattnet i floden Sázava. Den som uppskattar modern arkitektur med en hållbar teknologi så bör du boka en vistelse på fabrika hotel i Humpolec. Ett perfekt läge att utforska lugnet och tystnaden i Vysočina.Södra Mähren bjuder på bioviner, trädgårdar och ekogårdar

Slutet på resan är inte vilket slut som helst utan den vackra och frodiga regionen Mähren. Egentligen skulle du kunna spendera en hel semester här med tanke på alla vingårdar, trädgårdar, gårdar och andra sevärdheter som finns. Besök på biovingårdarna Nestarec och Ševčík är ett måste om du vill upptäcka den ny(gamla) trenden med naturviner. Milan Nestarec är en tjeckisk biodynamisk vinmakare och en de mest kända vinmakarna inom low intervention wine medan Ota Ševčík kombinerar ödmjukhet och uppror i sina balanserade viner istället för konstgjorda tillsatser.

I Brno finner du den offentliga parken Otevřená zahrada. Här kan barn och vuxna lära sig allt från jord till bord eftersom parken odlar örter, håller bisamhällen, tar hand om träd och trädgård. De bjuder även in mästerkockar som lagar rätter i uteköket. Kom till deras kurser för att lära dig om konsten att skapa en trädgård eller laga mat. Familjegården Lavandia bjuder in dig till en dag som går i lavendelns tecken. År 2014 planterade familjen över 40 000 lavendelbuskar och idag kan man räkna över 90 000 buskar på fältet som ligger omgivet av vingårdar och erbjuder en oförglömlig utsikt över landskapet som domineras av Pálavské vrchy. Härifrån kan du köpa med dig till exempel hudkrämer och oljor men även kaffe. Dessutom kan du delta i olika workshops med lavendeltema så klart.
 
Gör en semester med en minimal påverkan på vårt gemensamma jordklot. Den är bra både för dig själv och framtidens klimat!