Het Dansende Huis tussen de TOP10 van mooiste gebouwen van de wereld

Het Dansende Huis tussen de TOP10 van mooiste gebouwen van de wereld

De gulden snede had het beslissende woord.

HomeWhat's NewHet Dansende Huis tussen de TOP10 van mooiste gebouwen van de wereld
Het beroemde moderne Dansende Huis in het centrum van Praag wekt nog steeds emoties. Speciale software, die de parameters van de honderd meest beroemde architectonische werken vergeleek met de getalverhouding, die bekend staat als de gulden snede, deelde het Dansende Huis de 9e plaats toe, vóór het Duitse slot Neuschwanstein.
De analytische software van de firma Roofing Megastor duidde als mooiste van alle bouwwerken de St Paul´s Cathedral in Londen. Als tweede plaatste zich Marina Bay Sands in Singapore en als de derde de Westminster Abdij in Engeland.

Nog interessanter is, dat volgens de studie slechts zes modernere gebouwen uit de 19e eeuw of later zich tot het eerste twintigtal wisten te rangschikken. Onder deze gebouwen figureert het Dansende Huis, dat aan het danspaar Ginger a Fred doet denken, direct op de derde trap van het erepodium. Het huis werd ontworpen door de architecten Vlado Milunić en Frank O. Gehry. De binnenruimten van de kantoren werden gedeeltelijk toevertrouwd aan Eva Jiřičná, een Britse architecte met een Tsjechische achtergrond.



Het Dansende Huis wordt aangeduid als het eerste Praagse postrevolutionaire bouwwerk ontworpen door internationale toparchitecten en ook als één van de symbolen van Praag of als een toeristische magneet. Het huis werd een icoon van de jaren negentig en een icoon van Praag voor buitenlandse bezoekers, bijna even bekend als de Karelsbrug en de Sint-Vituskathedraal.

Frank Gehry, een fan van ijshockey, heeft naar men zegt het aanbod alleen aangenomen omdat hij „voor het land, dat Amerika Jaromír Jágr gaf, alles wilde doen“. Vlado Milunić is van mening dat een dergelijk omstreden bouwwerk alleen gerealiseerd kon worden dankzij de postrevolutionaire euforie, Václav Havel en de toenmalige directrice van de monumentenzorg, Věra Millerová – en dankzij een zeldzaam samenspel van toevalligheden.



De gulden snede is een fascinerend geometrisch principe, dat vaak gebruikt wordt als schoonheidsbarometer. In de kunst en fotografie wordt ze beschouwd als de ideale proportie tussen verschillende lengtes en ze wordt numeriek uitgedrukt door de verhouding 1: 1,618. Toen de vakmensen de gebouwen vergeleken, tekenden zij de benodigde punten ervan in en vergeleken de afstanden tussen deze markeringen met behulp van hun eigen software met de markeringen vastgesteld door de verhouding van de gulden snede.