Tsjechië vanaf het water

Tsjechië vanaf het water

Varen over Tsjechische rivieren en stuwmeren.

HomeTsjechië vanaf het water
Maak een tocht met een stoomboot, kies voor een romantische avondvaart en bekijk de stad of het omliggende landschap vanaf het dek van een rondvaartboot. Op verschillende plaatsen in Tsjechië kun je op de boot stappen en genieten van een onvergetelijk uitzicht vanaf het wateroppervlak. Op de rivieren Moldau, Elbe , Dyje en Morava en enkele uitgestrekte stuwmeren is het mogelijk om te varen.

Niet alleen per rondvaartboot in Praag

Dwars door het centrum van Praagkronkelt de Moldau en een rondvaart vormt een prachtige aanvulling op een stadsbezichtiging. Vanaf het dek van een boot zien de monumenten en het stadspanorama er immers heel anders uit. Meerdere bedrijven bieden een rondvaart door het centrum van de stad aan. Maar niet alleen Praag zelf biedt interessante uitzichten In de zomermaanden kun je per boot de dierentuin bereiken of het stuwmeer Slapy, maar ook de samenvloeiing van de Elbe en de Moldau ten noorden van Praag bij de stad Mělník. Een Praagse specialiteit zijn de verhuurbedrijven van waterfietsen voor vier personen. 

Rond de Wereld in Zuid-Bohemen

De Zuid-Boheemse stad Třeboň wordt gesierd door een van de grootste vismeren van Tsjechië. Direct achter de stadspoort strekt het meer Svět zich uit (svět betekent wereld in het Tsjechisch). Hier kun je in ongeveer een uur een rondvaart rond de Wereld maken. Meestal treedt op zaterdagen een swingband op tijdens de vaart.

Stuwmeer Lipno – de Tsjechische zee

Het Zuid-Boheemse stuwmeer Lipno wordt ook wel de 'Tsjechische zee' genoemd. Het is het grootste Tsjechische meer en daarom fungeren er meerdere bootverbindingen en rondvaartbedrijven. Zo kun je van Lipno nad Vltavou naar Frymburk varen en weer terug. Of van Horní Planá naar Černá v Podšumavě en terug. De plaatselijke specialiteit is een rondvaart met programma bij de ondergaande zon.

Stuwmeer Orlík rond de burcht Zvíkov

Aan de voet van de burcht Zvíkov, niet ver van Písek, stroomt de Moldau in de vorm van stuwmeer Orlík een canyon in. En van juni tot en met augustus kun je vrijwel onder de burcht inschepen en genieten van een rondvaart en fantastische uitzichten over het landschap en op de burcht. Je kunt kiezen uit een kleine of een grotere rondvaart (35 of 50 minuten).

De canyon van de Elbe

In Noord-Bohemen, op de plaats waar de grootste Tsjechische rivier de Elbe het Tsjechisch grondgebied verlaat en Duitsland binnen stroomt, mag je niet vergeten een rondvaart door de canyon van de Elbe te maken. De vaart begint in Děčín en gaat verder naar Hřensko, waar de meeste boten omdraaien en terugkeren naar Děčín. Je kunt in Hřensko uitstappen en in een romantisch bootje over het riviertje de Kamenice varen om woeste rotsformaties te ontdekken. 

Baťakanaal in Moravië

In Moravië bevindt zicht het kunstmatig aangelegde Baťakanaal. Het kanaal is ruim 50 km lang en loopt door het gebied dat Moravisch Slowakije genoemd wordt. Je leert het Baťakanaal het beste kennen vanaf het dek van een gehuurde boot. Er zijn meerdere verhuurbedrijven en na een korte training ben je een echte kapitein! Populaire routes voeren langs Veselí nad Moravou of Strážnice

Stuwmeer van Vranov aan de Dyje

Het stuwmeer van Vranov ligt in het zuiden van Moravië aan de rivier de Dyje. Vanuit de stad Vranov nad Dyjí met zijn prachtige kasteel vaar je per boot naar de burcht Bítov. De rivier heeft zich letterlijk een weg gebaand door de rotsen die begroeid zijn met groene bossen en vormt hier scherpe meanders. Behalve Bítov zul je vanaf het dek van een boot ook de burchtruïne Cornštejn ontdekken.

...en verder stroomafwaarts over de Dyje

De vaart over de Dyje in het zuiden van Moravië doet allereerst (met een beetje fantasie) denken aan een vaart door het Amazoneregenwoud. Je stapt in Lednice in de slottuin op de boot. Vanaf de rivier is er een uniek uitzicht op het park, het slot, de minaret en de burcht Janův hrad. Dat alles bij elkaar vormt een uniek ensemble van UNESCO- monumenten – het complex Lednice-Valtice.

Of maak gebruik van regelmatige bootverbindingen

Ook al heeft Tsjechië niet zoveel mogelijkheden om van de boot gebruik te maken, toch zijn er ook enkele regelmatige bootverbindingen te vinden. In de zomer kun je in de weekenden per boot vanuit Ústí nad Labem naar Litoměřice varen. Ondanks de vele bruggen over de Moldau in Praag zijn er plaatsen waar een brug ontbreekt. Hier komt het stedelijk vervoersbedrijf in de vorm van veerponten goed van pas. Voordeel ervan is dat ook hier de gewone kaartjes voor het stadsvervoer gelden. In Brno in Zuid-Moravië kun je per boot een uitstapje maken over het stuwmeer van Brno. Vooral voor kinderen is het leuk om in de zomer met de boot naar de burcht Veveří te varen. Bijzonder is dat de nieuwe boten hier een elektrische aandrijving hebben, waardoor het vervoer ecologisch verantwoord is.